FENICULUL

Poate fi considerat o adevărată plantă minune pentru digestie, fiind deopotrivă blând şi foarte eficient Este unul din cele mai bune remedii în tratamentul balonării, colicilor abdominale (inclusiv la copii şi sugari), digestiei dificile, gastritei, constipaţiei spastice. Este remarcabilă acţiunea sa antitoxică, fiind folosit ca şi adjuvant pentru combaterea efectelor nocive ale alcoolului, dar şi pentru a contracara acţiunea ciupercilor otrăvitoare (pentru care există foarte puţine antidoturi). în acelaşi timp are şi efecte mai subtile, cum ar fi cele hormonale asupra femeilor (de unde şi recomandarea sa în perioada alăptării, a menopauzei, precum şi pentru cazurile de insuficienţă de hormoni estrogeni). Din punct de vedere psihic este calmant şi conferă o stare de confort şi mulţumire, .fiind util pentru persoanele nervoase şi iritabile.


ACŢIUNI:
  • INTERN: anticolitic bun, antiseptic intestinal mediu, carminativ puternic şi blând (elimină gazele intestinale),tonic digestiv bun (combate "lenevirea" stomacului), calmant gastric bun, laxativ uşor prin efectul antispastic, măreşte cantitatea de lapte la tinerele mame, favorizează la femei dezvoltarea caracterelor secundare feminine (măreşte sânii, reduce ritmul de creştere al pilozităţilor, catifelează pielea), măreşte acuitatea vizuală, reduce considerabil efectul toxic al alcoolului în organism, sedativ mediu-slab, vermifug mediu-slab, diuretic mediu-slab.
  • EXTERN: antiseptic al căilor respiratorii superioare de intensitate medie, antiseptic şi antiinflamator ocular mediu-slab, expectorant slab, cosmetic.
INDICAŢII:
INTERN:
  • colici abdominale, colici abdominale Ia sugari - infuzie consumată cât mai caldă. Efectele apar astfel într-un timp foarte scurt
  • atonie digestivă, balonare (meteorism), digestie dificilă, colită, constipaţie spastică - pulbere. Se ia 1/2 linguriţă cu 5-10 minute înainte de masă şi 1/2 linguriţă imediat după masă.
  • dispepsie, insuficienţă pancreatică, enterocolită, gastrită (mai ales la persoanele iritabile, nervoase) - pulbere. în gastrită se obţin rezultate foarte bune cu infuzie de fenicul în lapte sau în apă de orez
    (adică apa rezultată în urma fierberimrezului).
  • prolapsul colonului - pulbere (adjuvant). Se foloseşte în cure de lungă durată.
  • obezitate - pulbere, doză dublă (2 linguriţe rase) cu 15 minute înainte de masă
  • constipaţie spastică, hemoroizi (profilaxie), viermi intestinali - pulbere, se foloseşte împreună cu plantele purgative: cruşin (Rhamnus frangulae), revent (Rheum sp.) bace de soc (Sambucusnigra) etc.
  • intoxicaţii (otrăviri) cu plante sau ciuperci toxice - infuzie combinată. Are efect adjuvant, administrându-se în doze mari (1-2 litri într-o oră).
  • infecţii renale şi urinare, disurie - infuzie combinată - are rol adjuvant, fiind diuretică, antiinflamatoare şi având efect antiseptic slab. Efecte mult mai puternice apar în combinaţie cu fructele de ienupăr (Junlperus communis) şi cu iarba de coada şoricelului (Achillea millefolium).
  • alăptare, insuficienţă galactogenă - infuzie în lapte.
  • insuficienta dezvoltare a sânilor (hipoplazie mamară) şi a altor caractere feminine, menopauza cu tulburările ei, menopauză prematură, osteoporoză - pulbere în cure de lungă durată (3 luni minim). O asociere foarte bună este cea cu seminţele de mărar (Anethum graveolens).
EXTERN:
  • inflamaţii oculare, ten iritabil - se pun comprese cu infuzie călduţă. Prepartul pentru ochi trebuie să fie cel mult la temperatura corpului.
  • colici abdominale la sugari - se fac băi cu infuzie combinată, se aplică comprese calde cu infuzie combinată concentrată pe zona abdomenului.

MOD DE PREPARARE ŞI ADMINISTRARE:
  • PULBEREA (obţinută prin măcinarea fină cu râşniţa electrică de cafea) - se ia o linguriţă rasă (se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute) iar apoi se înghite cu puţină apă. Tratamentul se face de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.
  • INFUZIA FIERBINTE (această formă de administrare se utilizează mai ales datorită efectului său hipertermiant; pentru efecte vindecătoare în cazul afecţiunilor grave, plantele se administrează numai sub formă de pulbere, macerat, tinctură sau infuzie combinată; ceaiul distruge mai mult de 80% din principiile active ale plantei) -1 lingură de pulbere de fonicul se opăreşte cu o cană de apă (poate fi şi lapte sau apă de orez), se lasă acoperită vreme de 20 de minute, după care se filtrează. Se consumă îndulcită cu miere sau ca atare.
  • INFUZIA COMBINATĂ (reţeta pentru obţinerea a 250 ml.) - 1-2 linguriţe de pulbere de seminţe de fenicul se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană de apă de seara până dimineaţa, apoi se filtrează; maceratul se păstrează, iar pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă fierbinte timp de 20 minute, după care se lasă la răcit; se combină cele două extracte; acest preparat se bea cu un sfert de oră înainte de masă. Doza pentru administrarea internă - 3 căni pe zi.

PRECAUŢII:
Luat în cantitate mare feniculul poate produce fenomene epileptice şi are o acţiune narcotică. Deasemenea, administrat în cantităţi mari (mai mult de 5-7 grame pe zi) femeilor poate produce hemoragie uterină


CONTRAINDICAŢII:
Nu se cunosc.


UN CAZ CONCLUDENT:

T.A., 28 ani, inginer, Piatra Neamţ - tulburări digestive, meteorism
"T.A., o veche cunoştinţă de-a mea, suferise în timpul studenţiei o schimbare majoră în ceea ce priveşte conformaţia fizică. Pe fondul de stres şi al posibilităţilor sale materiale mai modeste de atunci, slăbise vreo zece kilograme foarte rapid, după care i-a fost imposibil să le mai pună la loc, în ciuda eforturilor sale rămânând cu o constituţie plăpândă, cu o digestie cu multe probleme şi o rezistenţă la efort pe măsură, adică foarte mică. Toate regimurile sale alimentare de revigorare se terminau invariabil cu o indigestie dură, ca să nu mai vorbim de balonare, care devenise o problemă pe cât de jenantă, pe atât de sâcâitoare. Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, pe fondul temperamentului său destul de iritabil a apărut şi o gastrită care ii dădea dureri cumplite în, anumite perioade.
Dorindu-mi din toată inima să-1 ajut, i-am recomandat un remediu naturist pentru armonizarea deopotrivă a fizicului şi a psihicului: infuzie de fenicul obţinută prin opărirea seminţelor măcinate cu lapte. Spre uşurarea mea, gustul delicios al seminţelor de fenicul cu lapte şi miere i s-a potrivit foarte bine, aşa încât a adoptat cu entuziasm acest tratament. Ulterior i-am recomandat să-şi prepare şi lapte cu germeni de grâu şi seminţe de fenicul, să ia pulbere de seminţe de fenicul înainte şi după masă, câte un sfert de cutit de pulbere. Rezultatul: pofta de mâncare i s-a mărit considerabil, puterea de digestie i-a crescut lent, dar constant Mai mult, au dispărut penibilele balonări, crizele de gastrită nu au mai apărut decât foarte rar şi, extrem de important, capacitatea sa de a asimila alimentele a devenit considerabil mai bună. După 2 ani a reuşit să pună kilogramele la loc, trebuind chiar să se apuce de exerciţii fizice pentru a căpăta o constituţie fizică armonioasă. Interesant este că, în ciuda unei aparente tendinţe de a lua în greutate continuu, de la un anumit nivel creşterea în greutate s-a diminuat, deşi regimul alimentar a rămas acelaşi ca în timpul curei de îngrăşare. Deasemenea, în ciuda faptului că a căpătat un apetit alimentar considerabil, acesta nu a crescut peste limitele bunului simţ (fapt pe care l-am constatat la multe alte persoane care au ţinut cure de îngrăşare). Cu adevărat seminţele de fenicul îşi merită faima de „plantă" minune în reglarea digestiei şi a apetitului."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu