ECHINACEA - Echinacea purpurea, E. angustifolia, E. pallida
Este o plantă înaltă de peste un metru, cu flori mari şi roşii, aclimatizată la noi, fiind adusă din Statele Unite ale Americii.
Celebritatea şi-a câştigat-o prin efectele sale imunostimulatoare extrem de puternice, fapt care o recomandă în tratarea unei game impresionante de afecţiuni şi tulburări: de la guturai, gripă şi infecţii respiratorii acute şi\cronice, până la reumatism infecţios, dermatoze rebele şi diferite forme de cancer, în medicina indienilor americani însă această plantă este creditată şi cu alte efecte - de "purificare a sângelui", de detoxifiere a întregului organism, iar extern are efecte de vindecare rapidă a rănilor şi de împiedicare a cangrenei. Deşi tinctura este forma de administrare cel mai frecvent utilizată, planta luată sub formă de pulbere are adesea efecte mai puternice, inclusiv în afecţiunile grave, cum ar fi boala canceroasă, leucemia, tumorile benigne, lată care sunt proprietăţile acestei plante:
ACŢIUNI:
INTERN: imunostimulent puternic (polizaharidele cu greutate moleculară mare pe care le conţine intensifică fagocitoza), antibiotic bun (mai ales speciile E. angustifolia şi E. pallida), bacteriostatic prin inhibarea hialunoridazei (toate specule de echinacea), antiviral bun, diaforetic bun, depurativ mediu, analgezic uşor, antitoxic bun.EXTERN: antiseptic puternic, stimulent bun al imunităţii locale, cicatrizant bun.
INTERN: imunostimulent puternic (polizaharidele cu greutate moleculară mare pe care le conţine intensifică fagocitoza), antibiotic bun (mai ales speciile E. angustifolia şi E. pallida), bacteriostatic prin inhibarea hialunoridazei (toate specule de echinacea), antiviral bun, diaforetic bun, depurativ mediu, analgezic uşor, antitoxic bun.EXTERN: antiseptic puternic, stimulent bun al imunităţii locale, cicatrizant bun.
INDICAŢII:
INTERN:
INTERN:
· guturai, faringită, laringită, traheită, amigdalită, bronşită, pneumonie (adjuvant) - pulbere. Se administrează de 4-5 ori pe zi câte un vârf de cuţit în cazul persoanelor care nu tolerează pulberea din cauza efectului uşor caustic la nivelul limbii, se poate folosi în combinaţie cu puţină miere de albine.
· gripă, infecţii respiratorii în fază acută - pulbere luată des. Se recomandă ca din oră în oră să se administreze câte un vârf de cuţit de pulbere. Pentru a fi mai uşor suportată se poate asocia cu o plantă uşor
emolientă - rădăcină de brusture (Arctium lappa), tătăneasă QSymphytum officinalis) sau ciuboţica cucului (Primula verris) - caz în care doza administrată o dată va fi de o linguriţă din amestecul celor două plante.
emolientă - rădăcină de brusture (Arctium lappa), tătăneasă QSymphytum officinalis) sau ciuboţica cucului (Primula verris) - caz în care doza administrată o dată va fi de o linguriţă din amestecul celor două plante.
· tumori benigne (adjuvant) - pulbere administrată în cure de lungă durată (minim 4 luni).
· mastoză - pulbere. Cura va dura minim 3 luni şi se va menţine simultan o alimentaţie cât mai naturală, lacto-vegetariană, pe întreaga durată a tratamentului.
· profilaxia bolii canceroase, adjuvant în tratamentul bolii canceroase - se ia o linguriţă de pulbere de 4 ori pe zi. O cură durează 6 luni, după care se face o lună pauză.
· leucemie - pulbere administrată în cure de lungă durată (minim 4 luni).
· inflamaţii ganglionare, infecţii cu stafilococ auriu - pulbere sau macerat la rece, timp de mai multe luni.
· reumatism infecţios, eczeme infecţioase recidivante - se administrează sub formă de pulbere
· herpes (adjuvant), hepatită virală A, B, C, D (adjuvant) - se combină în proporţii egale cu pulbere de anghinare (Cynara scolymus). Se ia o linguriţă din acest amestec de 4 ori pe zi.
EXTERN:
· răni cu risc mare de infectare - spălarea zonei afectate cu macerat concentrat de echinacea, urmată de aplicarea de cataplasme cu această plantă, timp de o oră pe zi. După îndepărtarea cataplasmei, rana se spală din nou.
· plăgi supurânde, plăgi purulente - cataplasmă
· eczeme infecţioase şi alergice - cataplasmă, câte 30 de minute, de 2-3 ori pe zi.
· gangrena - cataplasmă ţinută minim 4 ore pe zi, după care lasă alte 2-3 ore la aer pentru a se usca
MOD DE PREPARARE ŞI ADMINISTRARE:
PULBEREA - planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea după care se cerne prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, 1/2 linguriţă de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Pulberea nu se păstrează mai mult de 10 zile, deoarece i se alterează proprietăţile.
CATAPLASMA - planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea, după care se amestecă într-un vas cu apă călduţă până se formează o pastă, care se pune într-un tifon şi se aplică pe locul afectat.
MACERATUL LA RECE - se prepară din o linguriţă de pulbere la 200 ml de apă. Timpul de macerare, la temperatura camerei, este de 6 ore. După macerare se filtrează şi se bea pe stomacul gol, cu 20 de minute
înainte de a mânca. Se consumă 2-3 căni cu macerat pe zi.
înainte de a mânca. Se consumă 2-3 căni cu macerat pe zi.
CONTRAINDICAŢII:
Nu se cunosc.
Nu se cunosc.
CAZURI CONCLUDENTE:
T.l, 21 ani, studentă, Braşov - parotidită bilaterală, infecţie cu streptococ B-hemolitic
"Am 21 de ani şi puteam spune că sunt o persoană perfect sănătoasă până la această vârstă dacă nu apărea între timp o problemă de sănătate care a început prin umflarea ganglionilor situap în apropierea urechilor. Exudatul faringian a arătat că este vorba de un stafilococ auriu care s-a dovedit însă rezistent la cele mai multe dintre antibioticele pe care le-am încercat Chiar dacă au mai fost perioade de dispariţie a simptomelor exterioare ale bolii, de fiecare dată când consumam ceva mai rece sau ajungeam să stau în curent ceva mai mult amigdalele se inflamau şi la scurt timp începeau şi ganglionii să se umfle din nou. Mă săturasem deja de antibiotice, mai ales că stomacul părea să nu mai reziste prea mult Ia atâtea medicamente tari şi începuse să mă doară şi îmi dispăruse apetitul aproape complet. Am încercat şi câteva variante de tratament natural - tinctura de propolis, de mentă şi am căutat să consum mai multe verdeţuri şi fructe. A fost ceva mai bine, dar totuşi puseele bolii reveneau. Am găsit atunci întrun plafar o plantă renumită pentru efectele imunostimulente - echinacea. Am luat câte un vârf de cuţit din pulberea plantei, de mai multe ori pe zi, ţinând-o până se "topea" în gură. Fiind chiar într-un moment de maxim de umflare a ganglionilor, a fost o surpriză plăcută să văd că deja după 2 zile de folosire a plantei au început să se retragă. După două săptămâni, pentru că limba începuse să se irite uşor, am făcut macerat la rece din planai atât pentru gargară cât şi pentru băut, şi am continuat tratamentul vreme de aproape trei luni. După acest tratament, în perioada căruia nu am mai folosit nici un fel de medicament, umflăturile sau retras complet, ganglionii revenind Ia normal, iar analizele (pe care pentru siguranţă le-am refăcut de 2 ori) au arătat că nu mai există nimic anormal şi boala a dispărut fără urmă."
V.R, 40 ani, contabilă, Bucureşti - mastoză fibrochistică
"Pacienta V.R. suferea de mastoză de mai bine de un an de zile, sânii fiind invadaţi de formapunile chistice, inflamaţi şi foarte dureroşi. După mai multe tratamente medicamentoase ale căror efecte au fost doar ameliorări temporare, i s-a recomandat utilizarea pulberii din Ecbinacea purpurea: 0,5 grame de şase ori pe zi. După 3 săptămâni de utilizare a plantei starea de inflamaţie a sânilor sa redus la o treime faţade starea iniţială şi o parte a formaţiunilor fibro-chistice a dispărut După încă două luni de tratament, în care folosirea pulberii a alternat cu utilizarea maceratului din echinacea, ultimele semne ale bolii mai erau câteva mici chisturi, iar durerile dispăruseră complet Actualmente pacienta continuă tratamentul şi se află sub observaţie."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu