luni, 25 martie 2013

MĂRAR (Anethum graveolens)


ARE CALITĂŢI: antiinflamator, antispastic (diminuează sau înlătură contractările muşchilor netezi din oragnele interne), carminativ, combate insomnia, detoxifiant, digestiv, diuretic, emenagog, estrogen, expectorant, stimulent al activităţii gonadelor la femei, galactogog, stimulent şi reglator al activităţii glandelor cortico-suprarenale, stimulent digestiv, stomahic.
 

RECOMANDAT CA ADJUVANT ÎN: amenoree (absenţa ciclului menstrual), anorexie, boli ale căilor urinare, boli de imină, colici de orice natură, dismenoree (ciclu menstrual neregulat şi dureros), hemoroizi, sterilitate la femei, hipoplazie mamară ( pentru a favoriza creşterea în volum a sânilor), menopauză prematură, adjuvant în hirsutism, indigestie, digestie grea, insomnii, alăptare, meterorism, disfuncţii ale gladelor cortico-suprarenale şi fenomene conexe cu acestea, combaterea stărilor de vomă şi a spasmelor digestive precum şi în bolile urinare.
Popular este folosită contra colicilor de orice natură, pentru oprirea sughiţului, tratarea unor tulburări nervoase, precum şi pentru prevenirea şi combaterea indigestiilor.

ALTE INDICAŢII ŞI RECOMANDĂRI
Mărarul este o plantă cu acţiune de intensitate mare, mai ales la nivel endocrin. Are un efect puternic şi extrem de favorabil asupra femeilor cu o vitalitate mai scăzută sau care se confruntă cu o estompare a caracteristicilor feminine.

CONTRAINDICAŢII
  • In cazul afecţiunilor cauzate de excesul de hormoni estrogeni (chisturi ovariene şi/sau mamare), tumori, histerectomie recentă, în cazul bolilor grave “de sistem“ LES, poliartrită reumatoidă, sclerodermie, scleroză multiplă, etc.
  • În cazul fetiţelor în vârstă mai mică de 14 ani (considerată a fi vârsta la care se instalează caracterele sexuale secundare).
  • În cazul menstrelor abundente şi/sau lungi, va fi folosit cu prudenţă şi evitat în perioada menstruală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu