BUSUIOCUL


BUSUIOCUL - Ocimum basilicum


Cu tulpinile sale de un verde viu, cu florile mici şi nu prea spectaculoase, dar cu un miros îmbătător, busuiocul este una din plantele cele mai cunoscute şi mai iubite în popor. Este cunoscut mai ales ca iarbă sfântă, fiind utilzat în ritualul creştin ortodox al stropirii cu agheasmă, fiind pus la icoane pentru a chema protecţia lui Dumnezeu, fiind ţinut sub pernă de Sfântul Andrei pentru aflarea ursitului etc. Ca remediu este în prezent mai puţin cunoscut, în ciuda calităţilor sale terapeutice cu totul excepţionale. Cele mai puternice efecte sunt cele antiinfecţioase (respiratorii mai ales), întineritoare şi revigorante, stimulente imunitare, antidepresive (are şi un efect uşor euforizant).
Rezultate foarte bune se obţin prin folosirea sa în tratamentul guturaiului, bronşitei acute, gripei, mai ales în fazele incipiente, dar şi al tulburărilor hormonale (mai ales cele produse de înaintarea în vârstă), îmbătrânirii premature, asteniei, depresiei, sensibilităţii excesive la infecţii asociate cu devitalizarea.


ACŢIUNI:
INTERN: antidepresiv mediu, antiseptic intestinal mediu, antiseptic respirator puternic, antispastic mediu-slab, antitusiv puternic (mai ales infuzia fierbinte), bronhodilatator puternic, carminativ mediu, reechilibrant extrem de eficient (mai ales pe termen lung) al activităţii endocrine (acţiune asupra gonadelor şi epifizei), re-întineritor puternic, stimulează secreţia de lapte, stimulent imunitar mediu, tonic general puternic, tonic nervos bun.EXTERN: antiseptic respirator foarte puternic (mai ales pentru căile respiratorii superioare), bronhodilatator puternic, tonic general.

INDICAŢII:
INTERN:
  • astenie, depresie, nevroze (mai ales astenice), manii - pulbere, de obicei se administrează împreună cu pulberea de sunătoare (Hypericum perforatuni), în proporţii egale. Tratamentul durează între 3 şi 7 luni. - prevenirea îmbătrânirii premature, pentru menţinerea tinereţii
  • sub formă de macerat la rece, în cure de minim 2 luni pe an sau în consum constant. Se pot consuma 2-4 căni pe zi.
  • impotenţă, frigiditate - pulbere proaspăt măcinată din inflorescenţe; este foarte eficientă în doze mari (2-3 linguriţe de 3 ori pe zi), în amestec cu miere de albine, în cure de o lună cu 1-2 săptămâni pauză.
  • migrenă, dureri de cap care apar pe fond nervos, oboseală, oboseală intelectuală, surmenaj - pulbere sau macerat la rece
  • guturai, gripă, bronşită acută, tuse, infecţii renale şi urinare în fază acută - infuzie fierbinte, administrată în doze mari, de obicei îndulcită cu miere. în fazele acute ale acestor boli cel mai eficient tratament este ajunarea (postul negru) vreme de 24 de ore, timp în care se administrează acest remediu în cantităţi mari (2 litri pe zi).
  • colită de fermentaţie, gastrită hiperacidă la persoanele ce trăiesc stări psihice nocive şi chinuitoare, balonare, anorexie, vomă şi dispepsii pe fond de nervozitate - pulbere administrată de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.
EXTERN:
  • oboseală, surmenaj, dureri de cap - băi cu macerat la rece de busuioc sau cu infuzie combinată.
  • guturai, rinită - inhalaţie cu infuzie
MOD DE PREPARARE ŞI ADMINISTRARE:
PULBEREA - planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea după care se cerne prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, o linguriţă de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Pulberea nu se păstrează mai mult de 4-5 zile, deoarece i se alterează proprietăţile.
MACERATUL LA RECE - 2-3 rămurele de busuioc se pun într-o cană (250 ml.) de apă de izvor sau plată şi se lasă la macerat aproximativ 10 ore, după care se scot din pahar şi se bea soluţia rezultată. Apoi, rămurelele de busuioc se aruncă (nu mai pot fi folosite pentru obţinerea unei noi porţii de macerat). Acest macerat poate fi folosit în locul apei potabile (se beau minim 3 căni pe zi).
INFUZIA FIERBINTE (această formă de administrare se utilizează mai ales datorită efectului său hipertermiant; pentru efecte vindecătoare în cazul afecţiunilor grave, plantele se administrează numai sub formă de pulbere, macerat, tinctură sau infuzie combinată; ceaiul distruge mai mult de 80% din principiile active ale plantei)- 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se opăresc cu o cană de apă, după care se acoperă şi lasă la infuzat vreme de 15 minute, când se filtrează. Se îndulceşte cu miere şi se bea cât mai fierbinte posibil. Pentru prevenirea instalării răcelilor se iau doze repetate (3 - 6 doze în 12 ore) din aceste remediu.
INHALAŢIA - se face o infuzie fierbinte, iar la 2 minute după turnarea apei clocotite peste plantă vom plasa capul deasupra cănii, la o distanţă de 20-30 de cm de aceasta. Capul se acoperă cu un prosop suficient de mare, aşa încât să acopere şi cana (este important ca aburul să nu iasă). Inhalaţia durează 10-15 minute, timp în care nările vor fi aduse cât mai aproape de cana în care se face infuzarea, evitând însă ca aburul fierbinte să ne ardă faţa. După inhalaţie timp de minim trei ore nu se iese în frig şi se evită orice curenţi de aer.

UN CAZ CONCLUDENT:
Relatarea care urmează am auzit-o acum câţiva ani de la domnul loan Groza,cunoscutul terapeut naturist din Arad şi mi s-a părut mai concludentă decât orice altă pledoarie pentru folosirea busuiocului:
"Acum ceva vreme am cunoscut un cuplu cu adevărat neobişnuit. Ea era foarte tânără şi luminoasă, iar el era foarte bătrân. Am crezut că erau tată şi fiică, iar când ea mi 1-a prezentat pe "soţul meu" nu mi-am putut reţine un zâmbet. După ce am discutat şi s-a mai destins atmosfera, la un moment dat acea femeie zice: «Ştiu de ce aţi zâmbit când vi l-am prezentat pe soţul meu. Ziceţi că eu sunt tânără şi el bătrân, dar să ştiţi că intre noi este o diferenţă de doar 3 ani.» Zic: «Nu se poate doamnă!» «Dar câţi ani îmi daţi» «Să tot aveţi 32 de ani sau hai să zic 35 de ani.» «Ei bine, am... 65 de ani.» Eu am înlemnit... «Dar cum v-aţi menţinut această tinereţe?» «În viaţa mea am mâncat foarte multe crudităţi, pâine numai neagră, carne foarte puţină - o dată la câteva luni. Dar nu numai cu acest alimente mi-am menţinut tinereţea. Eu de la 20 de ani consum apă cu busuioc. Pun într-un borcan cu apă 3 crenguţe de busuioc uscat, iarna şi primăvara, şi verde, vara şi toamna. Acest preparat cu busuioc pur şi simplu îmi menţine tinereţea.»
Şi mi-au adus şi buletinele, că nu-mi venea să cred. Ziceam că: «NU VĂ CRED, sunteţi cu 30 de ani mai tânără». Ea a zis: «Soţul bea ţuică, iar eu apă de busuioc...»."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu