luni, 25 martie 2013

MUŞEŢELUL - Matricarla chamomllla


Dacă este o plantă care merită calificativul de "leac universal", atunci cu siguranţă aceasta este muşeţelul. Cu aroma inconfundabilă şi aspectul lor gingaş, micile flori albe prefigurează foarte bine efectele calmante, antiinflamatoare, antialergice şi uşor sedative ale muşeţelului. Prea... banal pentru a fi luat în serios de anumiţi terapeuţi, muşeţelul este totuşi un remediu fără egal în tratarea anumitor afecţiuni, cum ar fi alergia (are efecte antihistaminice puternice), anumite forme de gastrită hiperacidă (mai ales la persoanele nervoase, iritabile), colicile şi stările de agitaţie la copii mici şi sugari, tulburările premenstruale sau cele legate de primele luni de graviditate. Acestei plante medicinale, pe care o găsim în toate plafarurile, magazinele naturiste, farmaciile şi chiar în supermarket-uri, i-ar putea fi consacrată o monografie de zeci de pagini, fiind intens studiată de către oamenii de ştiinţă. Vă oferim în continuare o sinteză a principalelor sale proprietăţi şi utilizări terapeutice.

ACŢIUNI:
INTERN: analgezic slab, antialergic blând şi puternic (blocheazăi acţiunea histaminei), antinevralgic mediu-slab, calmant general bland (este foarte eficient în doze repetate), sedativ nervos uşor, antiinflamator puternic, antiseptic general slab, antiseptic respirator mediu-slab, antispastic general mediu-slab, antispastic intestinal şi genital mediu-slab, antitoxic slab, antiulcerogen mediu, calmant gastric şi intestinal bun (inclusiv pentru copii mici şi sugari), anti-diareic mediu-slab, carminativ mediu, protector şi curativ bun în reacţiile produse de iradieri, reduce uşor febra, scade secreţiile gastrice, stimulent slab, sudorific mediu.
EXTERN: activează epitelizarea şi apariţia ţesutului de granutatie după arsuri, antialergic puternic, antihistaminic puternic, antiinflamator foarte puternic, antiinflamator genital, calmant general (băi), bun calmant pentru piele (reduce durerea, senzaţia de mâncări-me şi usturime), cosmetic (curăţă tenul), tonic capilar (tonifică rădăcina şi firul de păr, îi conferă strălucire; foarte eficient pentru părul blond şi şaten).
INDICAŢII:
INTERN:
- reacţii alergice, astm, frisoane - ca remediu de prim ajutor se administrează infuzia fierbinte (care are efectele cele mai rapide). Pentru tratamentul general se administrează pulbere: 4-6 linguriţe pe zi.
- reacţii alergice pe piele (urticare) - infuzie combinată. în parallel se face şi tratamentul extern cu cataplasme cu muşeţel pe zonele afectate.
- stări inflamatorii acute sau cronice ale mucoasei gastrice, gastrită hiperacidă, ulcer în fază incipientă, iritaţii gastrice provocate de folosirea în exces a unor medicamente agresive, colite ce apar conex cu boala ulceroasă - pulbere sau infuzie combinată. In unele cazuri persistente de ulcer şi gastrită este bine să se asocieze cu obligeană (Acorus calamus) şi tătăneasă (Symphytum officinalis).
- colici abdominale, spasme intestinale, colită (adjuvant) – pentru efectele antispastice şi calmante rapide ale colicilor se administrează infuzia fierbinte. Pentru tratamente de lungă durată se va folosi pulberea.
- colici abdominale la copii şi sugari - se administrează infuzie combinată de muşeţel.
- cataruri cronice ale căilor respiratorii superioare - pulbere. Pentru o eficienţă mai mare se asociază în proporţii egale pulberi de muşeţel, trei fraţi pătaţi {Viola tricolor) şi mentă (Mentha viridis). Se ia linguriţă din acest amestec de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Muşeţelul are cele mai puternice efecte în astmul şi bronşita alergică.
- dureri de cap şi migrene (mai ales pe fond de stres) - pulbere de muşeţel. Dacă aceste probleme sunt asociate disfuncţiilor biliare este foarte eficientă asocierea în proporţii egale a muşeţelului cu anghinare (Cynara scolymus) sau pelin {Artemisia absinthium).
- stare de nervozitate sau agitaţie, coşmaruri Ia copii şi sugari - se administrează infuzie combinată de muşeţel.
- greţuri în timpul sarcinii - se ia pulbere de muşeţel - o linguriţă rasă de 2-3 ori pe zi, înainte de mesele principale.
- inflamaţii! de diverse etiologii, mai ales ale mucoaselor – se administrează infuzie combinată de muşeţel, până la 1 litru pe zi. Dacă este posibil se face şi un tratament extern cu cataplasme cu muşeţel, spălaturi sau, după caz şi localizarea procesului inflamator, clisme cuinfuzie combinată superconcentrată.
- insomnii (adjuvant), iritabilitate nervoasă - pulbere, administrată de 4 ori pe zi. în cazul insomniilor, ultima doză se ia cu 2 ore înainte de culcare.
- iritabilitate premenstruală, menstre dureroase (dismenoree), tulburări menstruale - pentru combaterea crampelor abdominale şi. durerilor din zona genitală din timpul menstrelor se va administra infuzie fierbinte (are efecte calmante, antispastice abdominale şi genitale rapide). Pentru tratamentul de fond al acestor dezechilibre se va lua o combinaţie în proporţii egale de muşeţel, salvie (Salvia officinalis) şi sunătoare (Hypericum perforatutri). O linguriţă din acestamestec de pulberi se ia de 4 ori pe zi, pe stomacul r»ol.
- dezechilibre hormonale la pubertate - se va lua o combinaţie în proporţii egale de muşeţel, salvie (Salvia officinalis) şi traista ciobanului (Capsella bursae-pastoris). O linguriţă din acest amestec de pulberi se ia de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.
- iradiere cu raze X, alfa, beta, gama- se ia pulbere de muşeţel, ceai negru (Thea sinensis) şi năpraznic (fieranium robertianum) în proporţii egale: o linguriţă de amestec de 6 ori pe zi. Se consumă multe lichide (infuzie de muşeţel şi mentă).
Alte utilizări interne:
Ca adjuvant, alături de plantele specifice afecţiunii tratate, muşeţelul are efecte foarte bune în următoarele boli şi tulburări: faringită şi amigdalită (pentru efectul antiinflamator şi febrifug), epididimită (ca antiinflamator), diaree (ca şi calmant, antispastic), stări dispeptice, cistite purulente (ca analgezic), stres cronic şi boli generate de stres.
EXTERN:
- erupţii cutanate care provoacă mâncărimi sau supuraţi! - cataplasme. Se ţin minim 1 oră pe zona afectată.
- afecţiuni ale căilor respiratorii superioare şi ale sinusurilor, sinuzită cronică în cazul copiilor - inhalaţii realizate zilnic, timp de mai multe zile consecutiv (5-10 zile, după caz).
- astm alergic - băi generale fierbinţi în care se adaugă 5 litri de infuzie combinată superconcentrată.
- conjunctivite şi alte inflamaţii ale ochilor - comprese şi spălături cu infuzie combinată superconcentrată, care însă va fi filtrată cu grijă prin vată.
- dureri de ochi - compresă pe pleoape cu infuzie combinată superconcentrată.
- nevralgie cu localizări diverse (facială, de trigemen, intercostală etc.) - se aplică pe locul afectat cataplasma cu muşeţel, după care se acoperă cu o folie de nailon (pentru a nu se evapora) şi se aplică deasupra o sticlă cu apă caldă-fierbinte.
- îngrijirea părului - ultima clătire după spălare se va face cu infuzie combinată superconcentrată
- îngrijirea tenului, pete şi iritaţii ale pielii - se spală dimineaţa şi seara tenul şi zonele afectate cu un tampon de vată înmuiat bine în infuzie combinată superconcentrată. Se aplică, deasemenea, comprese cu acest extract pentru tratarea cazurilor mai grave.
- mâncărimi în zona genitală la femei (prurit vulvar) – spălaturi vaginale cu infuzie combinată superconcentrată.
- spălarea rănilor - se face cu infuzie combinată superconcentrată. stări de oboseală - băi generale în care se adaugă infuzie combinată superconcentrată.
- stări iritative ale intestinului gros - clisme cu infuzie combinată.
MOD DE PREPARARE ŞI ADMINISTRARE:
PULBEREA - planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea după care se cerne prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, o linguriţă rasă de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Pulberea nu se păstrează mai mult de 10 zile, deoarece i se alterează proprietăţile.
INHALAŢIA - într-o oală cu 500 ml. de apă clocotită se pun 2 linguri de
flori, apoi imediat se acoperă cu un prosop curat Se aşteaptă 1-2 minute, după care pacientul va pune capul sub prosop şi va inspira cu nările cât mai aproape de vasul cu flori de muşeţel în apă fierbinte. Procedeul durează minim 5-10 minute, după care pacientul rămâne cu faţa şi capul acoperite cu un prosop, evitând în următoarele 2-3 ore să se expună Ia frig sau curenţi de aer.
INFUZIA COMBINATĂ (reţeta pentru obţinerea a 250 ml.) - 1-2 linguriţe de pulbere de flori de muşeţel se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană de apă de seara până dimineaţa, când se filtrează; maceratul se păstrează, iar pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă fierbinte timp de 20 de minute, după care se lasă la răcit; se combină cele două extracte; acest preparat se bea cu un sfert de oră înainte de masă. Doza - 3 căni pe zi.
INFUZIA COMBINATĂ SUPERCONCENTRATĂ - se prepară întocmai ca şi cea anterior prezentată cu deosebirea că va fi mai concentrată: 2- 3 linguri de plantă în Ioc de 1 - 2 linguriţe.
INFUZIA FIERBINTE (această formă de administrare se utilizează mai ales datorită efectului său hipertermiant; pentru efecte vindecătoare în cazul afecţiunilor grave, plantele se administrează numai sub formă de pulbere, macerat, tinctură sau infuzie combinată; ceaiul distruge mai mult de 80% din principiile active ale plantei) - peste o linguriţă de pulbere de flori de muşeţel se adaugă o cană (250 ml) de apă fierbinte, se acoperă şi se lasă să infuzeze vreme de 10-15 minute, după care se îndulceşte cu miere şi se consumă cât mai caldă posibil. Doza - 3 căni pe zi.
CATAPLASMA - planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea, după care se amestecă într-un vas cu apă călduţă până se formează o pastă, care se pune într-un tifon şi se aplică pe locul afectat.
CONTRAINDICAŢII:
Nu se cunosc.
UN CAZ CONCLUDENT:
B.L.26 ani, Piatra Neamţ, inginer silvic - ulcer gastro-duodenal
"După primul an de serviciu, datorită unor probleme cu care m-am confruntat, a oboselii foarte mari şi a stresului am început să mă confrunt cu dureri extraordinar de puternice de stomac. Am ajuns la un consult la doctor doar după ce am vomat prima oară cu sânge, iar după analiza imagistică diagnosticul a fost clar: ulcer cu nişă. Am încercat multe tratamente şi cu medicamente şi cu toate plantele pe care le cunoşteam pentru stomac (cu salcâm, cu tătăneasă, frunze de viţă, obligeană şi multe altele) nu am obpnut însă decât ameliorări de moment, după care durerea începea din nou. începuseră să îmi sângereze şi gingiile destul de tare, aşa că a trebuit să iau şi pentru aceasta remedii. La un moment dat, am folosit pentru 2 sau 3 zile la rând numai ceai de muşeţel, care am observat că îmi calma imediat sângerările gingiiilor, fără să mai iau şi remedii pentru stomac. Surpriză: m-am simpt mult mai bine şi cu stomacul; durerile aproape că nu au mai apărut deloc în aceste zile. M-am gândit că ar fi culmea ca tocmai cea mai blândă şi inofensivă dintre plante să-mi fie leacul, dar aşa a şi fost. Mi-am făcut macerat la rece din plantă şi consumam cel pupn o jumătate de litru pe zi. îmi plăcea atât de mult starea de relaxare, de bună dispozipe, starea plăcută şi diafană care apărea şi chiar gustul plantei, încât am ajuns să o iau nu ca pe un medicament, ci aproape numai de plăcere. Chiar şi gustul mi se părea delicios, aşa că pentru mult timp nu mi-a mai lipsit nici măcar o zi. Ulcerul a început să dea tot mai rar semne dureroase, iar după câteva luni am putut să fac întreruperi cu "tratamentul" fără să mai reapară nici un fenomen de boală. Analizele au arătat acelaşi lucru: ulcerul se vindecase. Deşi pare surprinzător în cazul meu cea mai blândă dintre plante a vindecat cea mai tăioasă dintre boli."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu