luni, 25 martie 2013

TALPA GÂŞTEI- Leonurus cardiaca

Are o tulpină înaltă de până la un metru, flori roz-roşiatice care apar în mijlocul verii şi frunzele adânc lobate, aducând ca formă cu talpa unei gâşte, de unde şi denumirea populară. Este un adevărat miracol în terapia bolilor cardio-vasculare, nervoase şi psihice, întrecând adesea ca eficienţă surate de-ale sale mai la modă cum ar fi sunătoarea (Hypericum perforatum) sau valeriana (Valeriana officinalis). Iată în continuare care sunt principalele sale calităţi terapeutice şi indicaţii. 




ACŢIUNI 
  • INTERN: antiastmatic mediu (împiedică apariţia senzaţiei de sufocare), antidepresiv mediu, antispasmodic bun, astringent bun, calmant general bun, calmant cardiac puternic, calmant gastric bun, cicatrizant mediu-slab, diminuează stările de excitaţie cerebrală, expectorant mediu-slab, hipotensiv bun (acţionează mai degrabă în sens reglator), produce relaxarea vaselor sanguine care alimentează cordul şi într-o anumită măsură a cordului în sine, tonic cardiac puternic, tonic general, uterotonic bun (favorizează tonifierea uterului), vasoconstrictor periferic mediu.
  • EXTERN: antiinflamator bun, antiseptic mediu-slab, astringent şi cicatrizant bun, regenerativ epitelial mediu.

INDICAŢII
INTERN:
  • aritmie cardiacă de origine nervoasă, hipertensiune arterială, ischemie cardiacă (atât forme dureroase, cât şi nedureroase) - pulbere. Se vor realiza alternativ o lună de tratament cu o lună de pauză. în perioadele de pauză se vor utiliza alte plante antiaritmice: rădăcină de cicoare (Cichorium intybus) şi fructe de păducel (Crataegus oxyacantha).
  • tulburări de menopauză, dismenoree (ciclu menstrual neregulat şi/sau dureros), amenoree (absenţa sau întârzierea patologică a menstruaţie!) - pulbere, 4 linguriţe pe zi. Pentru efecte mai rapide se poate asocia cu pulberea de salvie (Salvia officinalis).
  • reumatism - infuzie combinată.
  • bronşită, astm, crize astmatice care apar pe fond de stres - infuzie combinată. Se consumă 1-2 căni pe zi
  • depresie, depresie însoţită de anxietate - pulbere. Se asociază excelent cu sunătoarea CHypericum perforatuni).
  • prolaps şi atrofie uterină - pulbere, 4 linguriţe de pe zi, în cure de minim 6 luni. Se asociază excelent cu creţişoara (Alchemilla vulgaris)
  • gastrită hiperacidă pe fond de stres, colită de fermentaţie, digestie dificilă - se administrează sub formă de pulbere.
  • distonie neurovegetativă - se administrează sub formă de pulbere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu