CĂTINA


CĂTINA - (Hippophae rhamnoides)



Întâlnită din Alpi până în Himalaya (la 5000 m. altitudine), cătina este fără doar şi poate un miracol de adaptare şi rezistenţă. Fructul său este unul din cele mai bogate produse în vitamina A şi E din lume, vitamina A fiind esenţială pentru procesele din sfera digestivă, de apărare, nervoasă şi în procesul vederii, iar vitamina E (numită şi vitamina tinereţii) fiind implicată în cele mai  importante procese de regenerare din organism. Pe lângă acestea, cătina mai este bogată în vitamina C, F, PP, la care se adaugă întreg complexul vitaminic B. Cu un asemenea "arsenal" nu este de mirare că există un palmares atât de impresionant în vindecare al acestei plante.
ACŢIUNI:
INTERN: antiinfecţios mediu (acţiune indirectă prin stimularea capacităţii naturale de .apărare ,a organismului), antidepresiv mediu, vitaminizant puternic, remineralizant puternic {conţine Fe, Ca, K, Mg, Se), antialcoolic bun (înlătură efectele nefaste alte intoxicaţiei alcoolice), antitumoral mediu-slab, calmant nervos de intensitate medie-slabă, drenor hepatic bun, hipoglicemiant slab, febrifug mediu, regenerant hepatic bun, puternic reglator al apetitului, susţinător de efort, tonic general puternic, tonic al gonadelor de intensitate medie.
INDICAŢII:
INTERN:
· răceli repetate, sensibilitate la infecţii, tulburări imunitare, febră - pulbere. Pentru rezultate stabile în timp se vor face cure de câte 3 săptămâni de 2-3 ori pe an.
· sterilitate masculina şi sterilitate feminină, pubertate precoce, tulburări glandulare - pulbere, cure de 3 luni minim
· colită de putrefacţie, tulburări de asimilaţie, hepatită virală A, B, C, ciroză hepatică - pulbere. Se va administra în cură de minim 3 luni.
· carenţă de Calciu, Magneziu, Potasiu; convalescenţă; tulburări de creştere la copii, avitaminoză A, E, PP - macerat la rece sau consumul de fructe proaspete.
· obezitate, diabet (adjuvant), alergie, sensibilitate Ia frig şi la extreme termice în general - pulbere sublingual, în cure de minim o lună.
· anemie, leucemie (adjuvant), boala canceroasă (adjuvant) - macerat la rece, se asociază foarte bine cu alte fructe de pădure (vezi reţeta de la sfârşit)
· depresie, (adjuvant) - pulbere. în cazurile de depresie pulberea se va ţine sub limbă timp de 20 de minute şi se va utiliza o doză de câte o linguriţă de 4-5 ori pe zi. Efectele de refacere a tonusului psihic şi de revenire a apetitului sunt în acest caz foarte rapide.
· tulburări nervoase la copii - macerat la rece. în aceste cazuri se combină bine cu păducelul (Crataegus oxyacantha)
· răni şi leziuni, ulceraţii ale pielii - pulbere. Utilizată intern favorizează procesul de epitelizare a ţesuturilor şi ajută astfel foarte mult refacerea. Poate fi utilizată ca adjuvant şi în cazul rănilor adânci, care afectează ţesuturi profunde ale corpului.
· revenirea după post sau perioade de alimentaţie deficitară, carenţată, revenirea din cure alimentare terapeutice drastice - macerat la rece sau fructe proaspete zdrobite, amestecate cu miere. Ajută considerabil revenirea la normal a tuturor funcţiilor digestive, amplifică capacitatea de digestie şi asimilaţie şi ne fereşte de eventualele perturbări ce pot să apară la schimbările de regim alimentar. Se consumă câte 0,51 -11 de macerat la rece pe zi sau 8-10 linguri de fructe amestecate cu miere, simultan cu schimbarea gradată a regimului alimentar. în cazul persoanelor care au realizat posturi drastice (numai cu apă) pentru perioade mai lungi de timp este recomandat maceratul la rece şi se recomandă ca trecerea către alimentaţia normală să se facă treptat, într-un interval de mai multe zile (intervalul de timp necesar pentru revenirea la alimentaţia normală este de cel puţin 1/3 din durata totală a postului, dar nu mai puţin de o zi).

MOD DE PREPARARE ŞI ADMINISTRARE:
PULBEREA - planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea după care se cerne prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Pulberea nu se păstrează mai mult de 10 zile, deoarece i se alterează proprietăţile.
MACERATUL LA RECE - 1 lingură de pulbere de cătină se pune la înmuiat într-o cană de apă de izvor sau apă plată, se lasă vreme de 8 ore la temperatura camerei. Se consumă, eventual cu miere, pe stomacul gol, fără a filtra preparatul, deoarece în acest fel s-ar pierde vitamina E. La copii de 6-12 ani doza se înjumătăţeşte, iar la cei sub 6 ani se aduce la o treime-un sfert. Pentru a fi mai plăcută pentru copii se poate pune la macerat şi coajă rasă de lămâie sau portocală.
FRUCTELE PROASPETE - se consumă în cantitate de 1-2 linguri de 3 ori pe zi. Pentru cei care suportă mai greu gustul foarte acru, se poate administra imediat după mestecarea atentă şi înghiţirea fructelor, puţină miere de albine. Se va evita însă consumul de apă timp de minim 30 de minute după consumarea fructelor. în cazul copiilor doza de fructe proaspete este de 1-2 linguriţe de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.
O REŢETĂ DEOSEBITĂ:
Se pun într-o cană de apă la macerat de seara până dimineaţa o linguriţă de pulbere de măceşe (Roşa canina) iară sâmburi, una de cătină şi una de păducel (Crataegus oxyacantha). Dimineaţa se bea pe stomacul gol acest macerat nefiltrat, eventual cu puţină miere. O cură de câteva săptămâni cu acest preparat luat zilnic are efecte revigorante de excepţie. El are efecte aproape miraculoase de reîntinerire şi regenerare, este un adevărat elixir în bolile infecţioase, cardiovasculare, precum şi în perioadele de efort intens sau de convalescenţă ori revenire după boli grave.

CONTRAINDICAŢII:
Nu se cunosc.

UN CAZ CONCLUDENT:
B.A.47 de ani, inginer, leuconevraxită (scleroză în plăci)
"Când l-am văzut prima oară pe acest om m-am întrebat cum va reuşi oare prietenul meu, un tânăr medic aflat la începuturile practicii, să-l trateze. Pacientul era extraordinar de slab, cu o depresie clar exprimată chiar de trăsăturile chipului său şi fuma încontinuu - element care-i accelera foarte mult procesul bolii cumplite de care suferea: scleroză în plăci. Era deja imobilizat în cărucior, chiar mâinile începuse să le mişte cu greutate, iar vederea deja îi slăbise. Ce făcea şi mai dificilă situaţia sa era faptul că avea moralul la pământ, organismul intoxicat de la nenumăratele pgări, iar pofta de mâncare la fel ca şi cea de viaţă era aproape zero. înainte de a începe cu el tratamentul prin sugestie, prin relaxare şi câteva exercipi yoga (care este probabil singura metodă de tratament infailibilă în această afecţiune) trebuia neapărat ca pacientul să se întremeze, pentru ca ulterior să poată urma şi o terapie de dezintoxicare. După o săptămână de tratament situaţia pacientului nu era deloc roz: abia dacă mânca o farfurie de orez pe zi, slăbea încontinuu, iar starea sa generală nu permitea o abordare a tratamentului propriu-zis. Atunci s-a luat hotărârea ca înainte de masă să primească un preparat simplu: 2 linguriţe de fructe de cătină uscate şi măcinate erau puse vreme de câteva ore la macerat într-un pahar de apă, după care era administrat nefiltrat. După ce termina partea lichidă, pacientul consuma şi planta rămasă pe fundul paharului. încă de la primul pahar, luat cu un sfert de oră înainte de masă, s-a constatat o creştere simptoare a poftei de mâncare, care apoi sa amplificat constant în următoarele zile, în care a luat acest preparat înainte de fiecare masă. După două săptămâni câştigase deja două kilograme în greutate, deşi consumase numai meniu vegetarian cu multe crudităp, pe care la început nu-l tolera. Ce era însă mai important: POFTA SA DE VIAŢĂ CRESCUSE SIMŢITOR. A continuat tratamentul cu acest preparat simplu de cătină vreme de 3 luni, cerând încontinuu maceratul miraculos care-i dădea o energie care, chiar dacă la început no conştientizase ca atare, dar care cu timpul i-a devenit indispensabilă. Probabil fără această „resuscitare" făcută de cocktailul de vitamine şi minerale reprezentat de cătină nu ar fi reuşit să depăşească situaţia de criză de la începutul tratamentului, care în cele din urmă a reuşit. în prezent pacientul poate merge însoţit, îşi coordonează aproape perfect mişcările mâinilor şi, o consecinţă a tratamentului cu cătină, tulburările de vedere s-au redus simţitor ca intensitate şi frecvenţii de apariţie. Mai mult, starea sa psihică s-a îmbunătăţit simţitor, iar renunţarea la ţigări (absolut necesară în cazul său) a fost mai uşoară datorită acestei plante."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu