BRUSTURELE





Rădăcina de brusture constituie un medicament special în farmacia casei. Ea are efecte dezintoxicante puternice şi de durată, de unde o gamă impresionantă de utilizări, de la
toxiinfecţiile alimentare, bolile de piele sau reumatism, la tulburările glandulare sau de metabolism. Pe termen lung are efecte benefice asupra activităţii rinichilor, ficatului şi bilei, previne diabetul, previne afecţiunile tumorale benigne, precum şi boala canceroasă (studii succesive făcute în anii ‘66 – ‘85, '94, 2000 au pus în evidenţă acest lucru). în caz de guturai, bronşită, gripă este un remediu valoros, ajutând la oprirea dezvoltării microorganismelor, scăzând febra, protejând rinichii şi prevenind complicaţiile.
ACŢIUNI:
INTERN: antibiotic de intensitate medie, antigripal mediu-slab, antiinfecţios renal mediu-slab, coleretic mediu-slab (măreşte uşor cantitatea de bilă secretată), depurativ lent dar profund şi puternic, diuretic bun, hipoglicemiant mediu-slab, previne cancerul, reglează activitatea glandelor sudoripare (are efecte atât în hipo, cât şi în hipersecreţie), stimulent mediu al activităţii renale, sudorific slab.EXTERN: antiherpetic mediu, antiinflamator mediu-slab, favorizează creşterea părului, cicatrizant mediu, cosmetic.
INDICAŢII:
INTERN:
· boli de piele: acnee, seboree, furunculoză, eczeme cu descuamare (se pun şi comprese extern), dermatoză de contact, psoriazis - decoct combinat folosit în cure lungi (1 lună minim)
· hipertensiune, diabet (prevenire şi combatere), diskinezie biliară şi dispepsie, boli de ficat - pulbere. Rezultate excelente se obţin combinând rădăcina de brusture cu frunze de anghinare (Cynara scolymus) în proporţii egale. Se foloseşte pe durate lungi de timp (minim 3 luni).
· disfuncţii ale glandelor sudoripare (insuficientă transpiraţie şi 37 exces de transpiraţie) - decoct combinat
· tumori benigne (adjuvant) - sub formă de decoct combinat, în cure de lungă durată (5-6 luni).
· cancer de sân şi cu alte localizări (adjuvant) - decoct combinat. Se va apela în paralel la tratamentele cu năpraznic (Geranium robertanium) şi spânz (Helleborus purpurascens) şi se va menţine o dietă severă. Rezultate foarte încurajatoare în astfel de cazuri au fost obţinute de către o maică din Canada - Rene Caisse, care a creat celebrul preparat cunoscut sub numele de „Essiac". Acest preparat ce include într-o mare proporţie (peste 50%) în componenţa sa rădăcina de brusture, a ajutat de-a lungul timpului la vindecarea unor astfel de boli grave.
· nefrită, cistită, retenţii de urină, gripă, bronşită, răceli în general - infuzie combinată - 1 cană în care se adaugă suplimentar o linguriţă de tinctură de ienupăr (Juniperus communis). Pentru oprirea sângerărilor şi pentru combaterea stării de iritare la urinare se combină foarte bine cu coada şoricelului (Achillea millefolium) - în infuzia combinată cele două plante se pun în părţi egale.
EXTERN:
· pentru creşterea părului - ultima clătire după spălarea pe cap se face cu decoct combinat
· dermatite, eczemă, herpes - compresă cu decoct combinat. Compresa se păstrează timp de minim o oră, după care zona afectată se lasă la aer. Astfel de comprese se aplică de 2-3 ori pe zi.
· psoriazis - cataplasmă preparată din pulbere fină amestecată cu puţină apă, până se obţine o pastă de consistenţa aluatului. Această pastă se aplică pe zonele afectate de psoriazis şi se aplică deasupra un bandaj steril. Se menţine astfel pentru un interval de o oră, zilnic.
MOD DE PREPARARE Şl ADMINISTRARE:
PULBEREA - planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea după care se cerne prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Pulberea nu se păstrează mai mult de 4-5 zile, deoarece i se alterează proprietăţile.
DECOTUL COMBINAT - 1-2 linguriţe de pulbere de rădăcină de brusture se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană de apă de seara până dimineaţa, când se filtrează; maceratul se păstrează, iar pulberea rămasă se fierbe cu o jumătate de cană de apă 1-2 minute, după care se lasă la răcit; se combină cele două extracte; se bea înainte de masă cu un sfert de oră acest preparat. Doza - 3 căni pe zi, pe stomacul gol.
DECOTUL COMBINAT PENTRU UZ EXTERN - se prepară întocmai ca şi cel pentru uz intern cu deosebirea că va fi mai concentrat: 1-2 linguri de plantă în loc de 1 - 2 linguriţe.
CONTRAINDICAŢII:
Nu se cunosc.

UN CAZ CONCLUDENT:
O.A. 24 ani, studentă anul 5 medicină, Bucureşti - noduli mamari
După ultima sesiune din anul trecut, cu tot ce înseamnă ea (mâncat haotic, stres, nopţi albe) au început să mă doară amândoi sânii, s-au umflat şi am simţit la palpare câţiva noduli mici. La început m-am speriat şi mi-am făcut imediat o mamografie, după care medicul mi-a spus să nu mă îngrijorez că sunt noduli normali şi că această situaţie apare la foarte multe femei - ştiam deja asta din facultate dar una este să ştii şi alta să nu te sperii. Am început un tratament cu medicamente hormonale (Diane 35) dar după 4 luni încă aveam dureri la fel de mari, insuportabile aproape în preajma menstruatiei şi în plus mi se dereglase şi ciclul destul de mult. Chiar dacă sunt mai sceptică din fire în ce priveşte terapia naturală(am auzit multe şi pro şi contra), în disperare de cauză am apelat la un terapeut naturist care mi-a explicat cauzele tulburării mele şi mi-a sugerat o alimentaţie mai drastică (fără carne, zahăr, conservanti şi alţi aditivi chimici) precum şi să beau un macerat din plante. Fiind destul de consecventă din Bre mi-am făcut aproape în fiecare zi acest macerat, din 16 părţi rădăcină de brusture (n.a. Arctium lappa), 10 părţi năpraznic (n.a. Geranium robertianum) şi 6 părţi frunze de salvie (n.a. Salvia officinalis). Am băut acest preparat vreme de 3 luni, cam un litru - un litru şi jumătate pe zi şi am folosit şi comprese cu varză zdrobită, pe care o puneam pe sâni, într-un sutien mai larg, în fiecare noapte. Rezultate încurajatoare au apărut după prima lună când în perioada menstruatiei durerile au scăzut foarte mult iar la următoarea perioadă de ciclu m-am simţit în mod uimitor „normală" - fără spaima că orice mişcare sau coborârea câtorva trepte o să-mi provoace dureri violente în sâni. Nodulii au dispărut complet după două luni, dar mi s-a sugerat să continui tratamentul pentru încă o perioadă de 3-4 luni. Cred că terapia naturală, chiar dacă este atât de controversată sau uneori pare că nu se împacă cu medicina modernă, este pe nedrept neglijată de vreme ce poate să aducă atât de mult bine. Fireşte contează cine şi cum o practică şi în această direcpe îi mulţumesc din suflet domnului ing. David Anton pentru sfaturile şi sprijinul pe care mi le-a acordat şi pentru încrederea pe care mi-a insuflat-o."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu