luni, 25 martie 2013

SULFINA - Melilotus officinalis



O întâlnim pe dealuri, în marginile de vie şi pe pajişti. Are o tulpină înaltă, cu multe ramificaţii şi flori mici, galbene, cu un parfum dulce-adormitor.
Este un calmant psihic şi cardiac deosebit, are efecte somnifere, diminuează sensibilitatea la durere şi echilibrează activitatea psihică. în tratamentele de lungă durată ale bolilor renourinare, genitale, hepatice are efecte blânde, dar puternice. Iată în continuare mai multe informaţii despre virtuţile şi aplicaţiile acestei plante încă prea puţin exploatată de medicină:


ACŢIUNI:
  • INTERN: anestezic slab, anticoagulant puternic (antiagregant plachetar), antiinflamator mediu, antispastic bun, astringent mediuslab, calmant bun, digestiv mediu-slab, diuretic puternic, emolient bun pentru căile respiratorii şi urinare, favorizează regenerarea ţesutului hepatic (acţiune puternică), somnifer mediu (hipnotic), hipotensiv mediu-slab.
  • EXTERN: analgezic slab, antiinflamator bun, astringent mediu, emolient bun, cicatrizam bun.
INDICAŢII:
INTERN:
  • tromboflebită, embolii, varice, arterită - are rol adjuvant, acţionând mai ales prin efectul anticoagulant. Se administrează sub formă de infuzie combinată: 2-3 căni pe zi. Se poate asocia cu anghinarea (Cynara scolymus) în părţi egale, pentru a avea un efect mai complet.
  • inflamaţii ale tubului digestiv (gastrice, ale colonului şi ale intestinului subţire) - infuzie combinată.
  • boli de stomac care apar pe fond de stres: gastrită hiperacidă, ulcer gastro-duodenal - pulbere. Se ia o linguriţă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, planta ţinându-se sub limbă 15 minute, după care se înghite cu apă. Acţionează pe de o parte prin efectul emolient şi cicatrizant, protejând mucoasa gastrică, iar pe de altă parte diminuează reactivitatea la stres, care se ştie că este cauza numărul unu în această categorie de afecţiuni.
  • icter, hepatită acută şi cronică, boli de ficat în general - infuzie combinată. Se beau 2-3 căni pe zi, în cure de 30 de zile cu 10 zile de pauză. în ciroza umedă se administrează sub formă de pulbere, în asociere cu anghinarea {Cynara scolymus) în proporţii egale. migrene, dureri de cap, vomă, subponderalitate - pulbere, câte o linguriţă administrată de 3 ori pe zi.
  • nevralgii - pulbere. Se asociază cu tratamentul extern cu cataplasme calde cu sulfină.
  • angoasă, nervozitate, insomnii - infuzia combinată. Pentru tratarea insomniei se bea 1 cană de infuzie combinată (preparată din 2 linguriţe de plantă la cană) înainte de culcare.
  • dureri reumatismale - infuzie combinată. Se beau 2-3 căni pe zi, pe stomacul gol, în cure de 30 de zile cu 10 zile de pauză. Acţionează prin efectul diuretic şi depurativ, dar şi prin efectul calmant direct al durerilor. în paralel se vor realiza cataplasme cu această plantă.
  • dureri uterine, retenţii urinare, cistită - infuzie combinată. Se beau 4 căni (1 litru) pe zi pentru stimularea diurezei. Sulfina are efecte calmante şi emoliente (reducând durerea şi usturimea), cicatrizante şi anticatarale (urina se va limpezi), antispastice.

Alte utilizări interne:
Iarba de sulfină sub formă de pulbere sau de infuzie combinată mai este indicată în: bronşite şi catare bronhice, dispepsii, colici renale şi gastrice, tulburări de menopauză.

EXTERN:
  • inflamaţii oculare (conjunctivite, blefarite, ulcior) - comprese pe pleoape cu infuzie combinată ceva mai concentrată (4 linguriţe de pulbere de plantă la o cană de apă)
  • metrite, metro-anexite - se fac irigaţii cu infuzie combinată foarte concentrată (5 linguriţe de pulbere de plantă la o cană de apă)
  • colici abdominale - cataplasme. Se pun pe abdomen, se învelesc cu o bucată de nailon, iar deasupra se pune o sticlă cu apă foarte caldă.

MOD DE PREPARARE ŞI ADMINISTRARE:
  • PULBEREA - planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea după care se cerne prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, o linguriţă rasă de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Pulberea nu se păstrează mai mult de 10 zile, deoarece i se alterează proprietăţile.
  • INFUZIA COMBINATĂ (reţeta pentru obţinerea a 250 ml.) - o linguriţă de pulbere de sulfină se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană de apă de seara până dimineaţa, când se filtrează; maceratul se păstrează, iar pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă fierbinte timp de 20 de minute, după care se lasă la răcit; se combină cele două extracte; acest preparat se bea cu un sfert de oră înainte de masă. Doza - 3 căni pe zi.

CONTRAINDICAŢII:
Nu se cunosc.

PRECAUŢII:
Atenţie! Folosirea sulfinei uscate în mod defectuos (care parţial a mucegăit) poate conduce la hemoragii interne!

OBSERVAŢII:
Sulfina uscată are un efect interesant de combatere a insectelor dăunătoare, mai ales a moliilor (dar şi a ţânţarilor, puricilor). Acestea nu se pot înmulţi şi trăi în încăperile cu miros intens de sulfină.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu