luni, 25 martie 2013

MĂCEŞUL - Roşa canina



Este cel mai puternic vitaminizant C din lume şi este o plantă medicinală des folosită în medicina populară românească. Fructul de măceş conţine de 50 de ori mai multă vitamina C decât lămâia, de 100 de ori mai mult decât mandarinele ori portocalele şi de 200 ori mai multă decât vinurile din struguri considerate cele mai bogate în această vitamină. în plus, vitamina C 


din măceşe este asociată cu substanţe sinergice, care permit o asimilare optimă a sa de către organismul uman (aspect care lipseşte la. vitaminizantele de sinteză, oricât ar fi ele de elaborate). Bogăţia aceasta în vitamina Cînseamnă o sumedenie de aplicaţii terapeuticede la stările alergice, la gripăde la boala canceroasăla problemele cardiace majore.
Aşa cum vom vedea în continuare, întrebuinţările terapeutice ale fructelor demăceş nu se limitează însă doar la cele datorate efectului vitaminei C.


ACŢIUNI:
INTERN:
 antialergic puternic, febrifug bun (acţionează nu doar îrf sensul reducerii febrei, ci şi în cel al susţinerii organismului în timpul stărilor febrile), antiinfecţios intestinal mediu-slab, antigripal puternic, antitrombotic (împiedică formarea trombilor) excelent în cure de lungă durată, antivomitiv mediu, calculolitic slab, drenor şi tonic hepatic mediu, măreşte capacitatea de efort, măreşte rezistenţa la frig, stimulent imunitar bun, stimulent bun al circulaţiei sangvine periferice, tonic cardiac mediu, tonic general bun, tonic nervos mediu, vitaminizant A şi, mai ales, C puternic.

INDICAŢII:
INTERN:
  • guturai, gripă, bronşită, pneumonie, infecţii respiratorii in general - pulbere administrată sublingual - 3-6 linguriţe pe zi.
  • afecţiuni însoţite de febră - se administrează pulbere: o linguriţă la 1-2 ore. Vitamina C din măceşe sporeşte capacitatea organismului de a suporta febra. Contrar multor păreri "populare" febra (în anumite limite - evident) este un mecanism important de apărare al organismului: la 38°C anumite celule imunitare ating un maxim de (ficientă şi activitate, bacteriile sunt inhibate, procesele de eliminare a toxinelor sunt mult intensificate. alergii Ia stimuli diverşi, dermatită alergică - vitamina C previne reacţiile alergice; în cazul în care astfel de reacţii s-au declanşat deja, previne agravarea lor. în reacţiile alergice severe se iau doze mari de
    măceşe: 4-8 linguriţe de pulbere pe zi. 
  • hepatită virală A, B şi C, sechele post-hepatice - macerat la rece
  • diaree - pulbere, adjuvant
  • extremităţi (mâini, picioare) reci, tulburări de circulaţie periferică, tromboză (adjuvant), ischemie cardiacă (adjuvant) - macerat la rece. în cazurile în care este contraindicat aportul suplimentar de lichide se recomandă pulberea.
  • eforturi intense, eforturi făcute la temperaturi scăzute - pulberea cu miere.
  • tulburări de creştere, de apetit, senzaţie de vomă Ia copii - macerat la rece îndulcit cu miere.

MOD DE PREPARARE ŞI ADMINISTRARE:
  • PULBEREA - planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea, după care se trece printr-o sită din material plastic. Se ia o linguriţă rasă (se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute) apoi se înghite cu puţină apă. Se iau 3-4 astfel de doze pe zi, pe stomacul gol. în cazurile de alergii puternice şi avitaminoze grave, se pot lua până la 8 doze pe zi.
  • MACERATUL LA RECE - 2 linguri de pulbere de fructe de măceş se lasă la înmuiat într-o cană de apă de seara până dimineaţa, când se filtrează printr-un tifon sau printr-o sită din material plastic (nu din metal); maceratul se poate îndulci cu miere şi se bea într-o singură repriză dimineaţa, înainte de a mânca. Spre deosebire de "ceaiul clasic", acest macerat este foarte eficient, deoarece vitaminele şi alte elemente nu sunt deteriorate prin procesul fierberii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu