luni, 25 martie 2013

URZICA MOARTA ALBA -Lamium album




Este o plantă frecvent întâlnită vara la marginea pădurii, în zonele ceva mai umede ale grădinilor şi pe marginile de drumuri. Frunzele sale seamănă ca aspect cu cele ale urzicii, însă nu au efectul urticant ale acesteia, în timp ce florile sunt de culoare albă. în fitoterapia occidentală modernă este frecvent folosită pentru disfuncţiile hormonale Ia femei, dar are efecte foarte bune şi în tulburările de tranzit şi în infecţiile intestinale, în hemoragiile interne, precum şi în anumite boli produse de intoxicaţii.
ACŢIUNI:
INTERN: antiinflamator bun, antiseptic intestinal foarte puternic, antimalaric mediu, antireumatic bun, astringent puternic, colagog mediu-slab, depurativ bun, diuretic puternic, expectorant bun, hemostatic puternic (opreşte hemoragiile), răcoritor, reglator bun al activităţii gonadelor (mai ales la femei), tonic general bun, sedativ slab (acţionează foarte blând prin calmarea sistemului nervos).
EXTERN: anticandidozic mediu, astringent puternic, cicatrizant bun, vulnerar.
INDICAŢII:
INTERN:
· scurgeri menstruale abundente (hipermenoree), leucoree (adjuvant) - pulbere. Se iau 4 linguriţe pe zi, pe stomacul gol, -tratamentul durând minim 30 de zile. Contra hemoragiilor uterine puternice se iau până la 6 linguriţe pe zi, pe stomacul gol.
· anemie - pulbere, se asociază cu urzica (Urtica dioica) şi coada calului (Equisetum arvense). Se iau 4 linguriţe pe zi, pe stomacul gol. O cură durează 1-2 luni.
· adjuvant în hemoptizie, adjuvant in scrofuloză - pulbere. Se amestecă în proporţia 1:1 cu miere şi se iau 4-6 linguriţe pe zi.
· constipaţie, hemoroizi, diaree, adjuvant în dizenterie - infuzie combinată. Are efect de reglare a tranzitului intestinal.
· hidropizie, boli de rinichi şi prostată, cistite, disurie - infuzie combinată, în tratamente de lungă durată (minim o lună). Are efect diuretic, cicatrizant şi uşor antiinfecţios.
· hipertrofie de prostată - pulbere. Tratamentul trebuie să dureze cel puţin două luni, iar pentru o maximă eficienţă se asociază cu pufuliţă (Epilobium montana) şi ghimpe (Xanthium
spinosum).
· amenoree - pulbere. Se asociază foarte bine cu seminţele de brânca ursului (Heracleum sphondyllium) în proporţia 2:1, adică două părţi urzică moartă albă la o parte seminţe brânca ursului. Se iau 34 linguriţe din acest ameste pe stomacul gol zilnic. Este un tratament foarte bun, cu efecte blânde şi echilibrante şi în tratamentul menopauzei premature.
· insomnie - pulbere. Se consumă 1-2 linguriţe din pulberea de urzică moartă albă, cu 2 ore înainte de culcare.
Alte utilizări interne:
Intern mai este consemnată folosirea cu succes a acestei plante în insuficienţă hepatică, slăbirea auzului, agitaţie, boli ale ganglionilor limfatici, tuse, răceală, ulcer gastric, boli de splină.
EXTERN:
· leucoree - spălaturi cu infuzie superconcentrată.
· umflături, tumori glandulare - comprese cu infuzie superconcentrată.
· ulcere, răni, varice - cataplasme.
· locuri dureroase în gută, dureri acute de picioare - spălaturi cu infuzie superconcentrată.
MOD DE PREPARARE ŞI ADMINISTRARE:
PULBEREA - planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea după care se cerne prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu puţină apă. Se poate mânca după minim 30 de minute de la administrarea plantei. Pulberea nu se păstrează mai mult de 10 zile, deoarece i se alterează proprietăţile.
INFUZIA COMBINATĂ (reţeta pentru obţinerea a 250 ml.) - 1-2 linguriţe de pulbere de urzică se Iasă Ia înmuiat într-o jumătate de cană de apă de seara până dimineaţa, când se filtrează; maceratul se păstrează, iar pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cartă de apă fierbinte timp de 20 de minute, după care se lasă la răcit; se combină cele două extracte; acest preparat se bea cu un sfert de oră înainte de masă. Doza - 3 căni pe zi.
INFUZIA COMBINATĂ SUPERCONCENTRATĂ - se prepară întocmai ca şi cea pentru uz intern cu deosebirea că va fi mai concentrată: 2-3 linguri de plantă în Ioc de 1 - 2 linguriţe.
CATAPLASMA - planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea, după care se amestecă într-un vas cu apă călduţă până se formează o pastă, care se pune într-un tifon şi se aplică pe locul afectat
CONTRAINDICAŢII:
Nu se cunosc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu