CAPTALAN


CAPTALAN -Petasites officinalis







Se mai numeşte şi brusture dulce, fiind o prezenţă frecventă pe malul pâraielor şi Izvoarelor de munte. Are o frunză imensă de un verde închis, oarecum
asemănătoare celei de brusture, dar rotunjită şi mult mai mare. Florile sale apar primăvara devreme şi au o culoare roşie sau alb-pătat, având un miros dulce, ca cel al mierii. De la captalan se folosesc frunzele, rădăcina şi florile, toate conţinând acelaşi principiu activ: petasina, cu efecte neuro-sedative, reglatoare ale activităţii nervoase şi cardiace miraculoase. însă acest principiu activ nu explică până la capăt proprietăţile sale terapeutice, printre care se numără şi cele anticancerigene sau diuretice. în trecut despre captalan se spunea că are şi proprietatea (excepţională la vremea aceea) de a vindeca ciuma numită şi pestă) - de unde şi denumirea ştiinţifică de Petasites. La ora actuală această plantă este intens cercetată pentru excepţionalele sale efecte în tratamentul bolilor cardiovasculare, nervoase şi psihice unde ea singură poate da rezultate foarte bune. însă captalanul, cu mirosul plăcut şi puternic, cu acţiunea sa blândă şi intensă, este şi o foarte hună plantă de amestec, potenţând - aşa cum vom vedea - acţiunea altor plante în tratamentul unor boli din cele mai diferite.

ACŢIUNI:
INTERN: anticancerigen (proprietate probată empiric, dar neţi cmonstrată din punct de vedere farmacologic), antispasmodic puternic, astringent mediu, diuretic mediu-slab, emenagog mediu-slab, ncurosedativ (în doze mari), reglator al tensiunii bun (studiile în macologice au pus în evidenţă acţiunea benefică a captalanului atât la hipertensivi cât şi la hipotensivi), sudorific mediu-slab, vasodilatator mediu-slab, vermifug slab.EXTERN: vulnerar mediu-slab.
INDICAŢII:
INTERN:
· insomnie, coşmaruri - pulbere sublingual. Pentru adulţi se administrează în doză de 2 linguriţe rase de pulbere, cu 4 ore înainte de culcare. în cazurile care
răspund greu la tratament se va administra şi în timpul zilei încă o dată, aceeaşi doză.
· afecţiuni respiratorii: astm bronşic, tuse convulsivă, tuse, guturai, catar bronhie - pulbere sau macerat la rece. Prin efectul puternic antispasmodic, captalanul uşurează foarte mult afecţiunile manifestate prin tuse şi congestie. Bolile respiratorii cronice care se agravează în condiţii de tensiune psihică sunt ameliorate cel mai rapid.
· stări anxioase, depresie, atacuri de panică - pulbere. Este recomandat să se asocieze cu o altă plantă puternic antidepresivă şi anxiolitică: sunătoarea (Hyperieum perforatum). Se administrează cu o regularitate strictă, de 4 ori pe zi, timp de mai multe săptămâni. După ţinerea lor sub limbă, este recomandat ca plantele să se înghită cu puţin lapte cald.
· hipertensiune, hipertensiune cu aspecte clinice aterosclerotice, hipotensiune- infuzie combinată. Efectul de reglare a tensiunii arteriale se simte cel mai pregnant la persoanele care se confruntă şi cu stări anxioase, insomnii, stress accentuat.
· hiperexcitabilitate, hiperemotivitate - sub formă de pulbere. Planta se va ţine sub limbă minim 20 de minute.
· hipertiroidie, boala Basedow - pulbere şi gargară cu macerat. Efectele sunt remarcabile în condiţiile asocierii în proporţii egale cu sânzienele galbene {Galium veruni) şi traista ciobanului {Capsella bursae-pastoris), într-un tratament de lungă durată (4-6 luni).
· stări febrile neurovegetative (mai ales la femei) - macerat la rece. Se administrează câte un litru de macerat pe zi.
· nevroze vegetative Maranon-Greenesindrom neurodistonic la tuberculoşi, ataxie vasomotorie Solis-Cohen - pulbere, în cure de lungă durată.
· nevroze cardiovasculare, ulcer gastroduodenal - pulbere. Are rol adjuvant, amplificând considerabil rezistenţa la stres şi stări de tensiune psihică.
· pavor nocturn la copii, enurezis - pulbere. Dacă este mai greu suportată este indicat să se amestece cu miere. Doza maximă pentru copii este de o jumătate de linguriţă de 34 ori pe zi.
· colici intestinale, colici biliare, colici renale - infuzie combinată.
· reumatism, artrită - se administrează sub formă de pulbere. Are rol adjuvant, este indicat pentru reducerea senzaţiilor dureroase prin relaxare şi calmare.
Alte utilizări interne:
Rădăcina şi partea aeriană ale captalanului mai sunt indicate în: dischinezii biliare, colici biliare, renale şi intestinale, gută, reumatism, răceală, guturai, catar bronhie, nevralgii, urinare dificilă, dureri musculare, tuse; laringo-bronşite, spasme gastrointestinale, spasme ale căilor urinare şi vaselor coronare.
EXTERN:
Plăgi, ulceraţii, furuncule, arsuri, inflamaţii, entorse - cataplasme cu frunze proaspete;

MOD DE PREPARARE ŞI ADMINISTRARE:
PULBEREA - planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea după care se cerne prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, 1- 2 linguriţe rase de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Pulberea nu se păstrează mai mult de 10 zile, deoarece i se alterează proprietăţile.
INFUZIA COMBINATĂ - o linguriţă de părţi aeriene uscate şi mărunţite se pun în jumătate de cană (125 ml.) de apă de izvor sau plată şi se lasă la macerat aprox. 8 ore, după care se filtrează, maceratul se păstrează, iar planta rămasă se opăreşte cu încă jumătate de cană de apă, după care se lasă infuzat jumătate de oră, se filtrează şi se lasă la răcit în final se amestecă cele două extracte. Se consumă 2-3 căni pe zi, pe stomacul gol.
MACERATUL LA RECE - 2 linguriţe din pulberea plantei se lasă la macerat într-o cană cu apă timp de 6-8 ore. După macerare se filtrează şi se bea pe stomacul gol, în doză de 2-3 căni pe zi. Maceratul pentru gargară se va prepara mai concentrat, dintr-o lingură de pulbere la o cană cu apă.
CONTRAINDICAŢII:
Nu se cunosc.

UN CAZ CONCLUDENT:
A.A., 14 ani, Sfântu Gheorghe – enuresis
„De mai bine de trei ani, de când ne-am despărţit eu şi soţul meu, după tensiunile şi crizele care au fost, băieţelul meu Atilla a început să urineze noaptea în pat Situaţia s-a înrăutăţit mult în ultimele luni aşa că a ajuns să urineze fără să-şi dea seama şi de 2-3 ori pe noapte. Am fost la medic şi i-a dat ceva pastile, dar nu au avut prea mare efect, aşa că ne-a spus că o solupe este să-l trezim noaptea. Am făcut cum ni s-a zis şi noapte de noapte, pe la ora 2-3 îl trezeam şi aşa s-a mai redus problema, dar în cazul în care consuma multe lichide, cu tot cu trezirea de noapte, ajungea să urineze. M-am gândit cu disperare la faptul că va creşte şi problema va rămâne în continuare şi îi va crea o mulţime de complexe şi de probleme. Auzind de un medic naturist din Braşov ne-am gândit să încercăm să facem ceva pentru băieţel poate cu ajutorul plantelor. După ce a discutat cu Atilla, medicul mi-a zis că băiatul e încă speriat şi că se resimte în urma tensiunilor din familie. Mulţumesc lui Dumnezeu, a fost primul om care a vorbit direct cu băiatul meu şi şi-a dat seama că are nişte frici care noaptea se amplifică şi că tocmai din această cauză îşi pierde controlul. întâlnirea cit acest om excepţional l-a încurajat de ma multe ori şi i-a dat încredere să ia şi plantele pe care i le-a prescris (pentru că altfel e foarte refractar la gusturile care nu-i plac şi nu credeam să-l văd că stă cu plantele în gură atâta timp). Vă scriu şi dumneavoastră care sunt plantele pe care i le-a dat pentru că pe multă lume am auzit plângându-se de această problemă la copiii lor: flori de sunătoare 3 părţi, frunze de captalan 3 părţi şi traista ciobanului 2 părţi. Domnul doctor mi-a spus că din combinaţie captalanul nu trebuie să lipsească pentru că îi scade teama, iar sunătoarea îl face să se trezească mai uşor. Nu v~aş fi scris dacă minunea nu s-ar fi produs: într-o lună de tratament, de unde în fiecare noapte trebuia să se schimbe de haine, abia dacă a urinat într-o lună de câteva ori noaptea! Chiar şi fostul meu soţ, la care copilul stă câteva zile pe lună şi care spunea că plantele sunt prostii, s-a bucurat şi a fost foarte uimit să vadă că în sfârşit Atilla doarme bine şi nu mai este aşa de necăjit şi temător. Ba mai mult, de când şi-a mai revenit, băiatul meu s-a îngrăşat încă vreo 3-4 kilograme şi este mult mai vioi."

Un comentariu:

  1. Am descoperit captalanul destul de tarziu si ma bucur ca ma incurajati sa-l folosesc cu incredere - pentru tensiune si palpitatii. Nu cred ca am norocul sa cititi aceasta postare, dar as dori numele si numarul de telefon ale medicului din Brasov de care vorbiti.
    Multa sanatate ,Doamna.

    RăspundețiȘtergere