Albăstrele


ALBĂSTRELELE - Centaurea cyanus


Cine a văzut măcar o dată într-un lan de grâu florile albăstrelelor cu siguranţăcă nu ie-a putut uita - sunt măricele, cu petale fine ca o dantelă şLde culoare albastru intens; care aduce aminte de cea a cerului, fiind într-o armonie coloristică perfectă cu galbenul spicelor şi cu roşul florilor de mac. Frumuseţea paradisiacă a florilor albăstrelelor are şi un corespondent în planul eficienţei ca şi remediu, ele fiind un elixir pentru ochi şi vedere, cu proprietăţi decongestive, antiinflamatoare, antiseptice oftamice. în trecut ele erau larg utilizate şi intern, ca diuretice şi drenoare hepatice, fiind indicate în eczeme, gută, hidropizie, boli de ficat, reumatism.
ACŢIUNI;
INTERN: antidiareic mediu-slab, diuretic slab, drenor hepatic mediuslab.
EXTERN:
antiinfecţios general slab, antiinflamator oftalmic bun,
antiseptic oftalmic mediu, decongestiv, tonifiant al firului de păr.
INDICAŢII:
INTERN:
· diaree - se aministrează sub formă de pulbere; se poate administra şi copiilor cu rezultate bune.
· infecţii renale, hepatită, eczeme - pulberea se ia sublingual, de 3-4 ori pe zi. Are rol adjuvant
EXTERN:
· blefarită, conjunctivită, cataractă în fază incipientă - macerat la rece pentru uz ocular. Se picură cu ajutorul unui tampon de vată sterilă preparatul pe pleoapă şi ochi. Pentru o acţiune mai intensă se pune o compresă cu macerat la rece pe pleoape vreme de 30-60 de minute pe zi.
· edeme pe pleoape - macerat la rece - se aplică comprese pe pleoape, de două ori pe zi. Pentru amplificarea efectelor se pot adăuga şi flori de muşeţel şi tei.
· dureri de cap ce apar pe fondul oboselii oculare (la persoanele care lucrează la calculator sau la panouri de comandă fosforescente, care conduc autovehicule pe timp de noapte, care au fotosensibilitate)
· macerat la rece pentru uz ocular. Se pun 2-3 picături în fiecare ochi după care se clipeşte rar şi cu putere pentru a crea un uşor masaj al globilor oculari.
· miopie, hipermetropie, hemoragie conjunctivală - maceratul la rece izotonizat cu sare - are rol adjuvant.
· întreţinerea părului - la spălarea pe cap, ultima clătire se face cu infuzie combinată de albăstrele.
MOD DE PREPARARE ŞI ADMINISTRARE:
PULBEREA - planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea după care se cerne prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, o linguriţă de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Pulberea nu se păstrează mai mult de 12 zile, deoarece i se alterează proprietăţile.
MACERATUL LA RECE - 2 linguriţe de flori uscate de albăstrele se pun într-o cană (250 ml.) de apă de izvor sau plată şi se lasă la macerat aprox. 10 ore, după care se filtrează. Se bea preparatul care rezultă astfel.
MACERATUL LA RECE PENTRU UZ OCULAR- se obţine un macerat la rece după reţeta de mai sus, cu precizarea că se foloseşte apă fiartă şi răcită, iar filtrarea se face de 2 ori, ultima oară prin vată sterilă. Se obţin aproximativ 200 ml. de extract, la care se adaugă o linguriţă rasă de sare de bucătărie, aşa încât concentraţia de sare să fie mai aproape
de cea din lacrimile umane, iar aplicarea soluţiei să nu producă o usturime prea puternică.
Aplicaţiile oculare se fac cu un tampon de vată care va fi înmuiat în soluţie şi cu care se vor şterge foarte bine pleoapele şi toate regiunile afectate ale ochilor. Ulterior se poate picura cu o pipetă în fiecare ochi o cantitate de 2-3 picături (mai ales în cazurile de cataractă in fază incipientă sau de iritaţii ale sclerelor). în cazul inflamaţiilor şi infecţiilor (blefarită, conjunctivită, orgelet - „urcior") se va pune o compresă pe ochi, ce va fi ţinută vreme de 1 oră minim.
PRECAUŢII:
Mai ales albăstrelele folosite pentru zona oculară vor fi luate din unităţile de profil avizate, care desfac plante analizate microbiologic şi chimic aşa încât să nu conţină microorganisme sau substanţe de natură să lezeze această zonă extrem de sensibilă. în cazul infecţiilor şi leziunilor oculare gravei aplicarea preparatelor din albăstrele se va face numai cu recomandarea medicului specialist Oftalmolog.

UN CAZ CONCLUDENT
P.E., 43 ani, inginer, Braşov - miopie pronunţată, început de cataractă.
"Lucrez de mai bine de 20 de ani în proiectare şi altceva nu ştiu să fac, aşa că de când au început să apară problemele de vedere am simţit tot mai des că mă cuprinde disperarea. La început a fost o miopie care a avansat foarte repede şi încă mă descurcam cu ochelari dar după ce s-a constatat şi începutul de cataractă şi vederea a devenit foarte dificilă, era tot mai dificil să mă descurc la serviciu. Mai aveam doar 2 ani până la pensie dar fiind singură şi cu posibilităţi materiale destul de limitate nu-mi puteam permite să închei mai repede serviciul şi din păcate nu-mi puteam permite nici o operaţie. După mai multe tratamente cu diferite picături am primit .de la cineva o reţetă despre care mi s-a spus că nu vindecă boala de ochi, dar îi încetineşte mult evoluţia. Este vorba e un amestec din plante: 4 părţi flori de albăstrele, 2 părţi flori de crăiţe (n.a. Tagetes patulla ) şi 2 părp flori de silur (n.a. Euphrasia rostkoviana), care se macină şi se lasă la macerat peste noapte, după care se pun picături şi comprese în ochi. Nu aveam prea mult de pierdut aşa că mi-am spus să încerc, deşi ştiam că ochii sunt organe foarte sensibile şi nu poţi să pui orice în ei. La început m-a usturat foarte tare, aşa că am pus o cantitate foarte mică de sare, ca soluţia să fie ca un ser fiziologic şi a fost mult mai bine. După câteva săptămâni de picături dimineaţa şi comprese pe ochi seara, privirea mea era într-un mod cu totul uimitor, ceva mai clară şi de unde, chiar având ochelari, trebuia să lucrez la o distanţă de 15-20 de cm de planşetă ca să văd ceva, acum am putut să lucrez în poziţia normală. Colegii de birou ştiau despre ce e vorba şi m-au ajutat foarte mult, aşa că au fost foarte uimip şi m-au întrebat cum de mi-am revenit şi m-au încurajat să continui. Nu vroiam să afle şi altii din serviciu pentru că altfel poate aş fi fost dată afară, dar Dumnezeu m-a ajutat, cu tot amarul şi greutăţile, să pot să rezist încă un an şi jumătate în serviciu, după care, tot cu ajutorul Lui, am reuşit să plec în Ungaria şi să îmi fac acolo operafia. Mi-ar fi fost mult, mult mai greu dacă nu-mi trimitea Cel de sus plantele şi bunăvoinţa celor din jurul meu; cred că aş fi ajuns la boli nervoase de disperare şi de neputinţă"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu