luni, 25 martie 2013

GENŢIANA (FIEREA PĂMÂNTULUI)




Este o plantă cu o frumuseţe delicată, care creşte retrasă, preferând lumina filtrată de către ramurile copacilor şi înflorind la margini de pădure sa chiar în arboretele mai rare. Are frunzele oval-alungite, florile ca nişte cupe albastre, iar rădăcinile sunt subţiri şi lunguieţe, de un galben-portocaliu foarte viu.

Apare de la 500 m altitudine în sus, pe malul pâraielor de munte şi în alte zone umede. Rădăcinile sale sunt un tonic digestiv şi hepatic remarcabil, fiind una din plantele amare cele mai folosite din lume. Ea stimulează peristaltismul gastric, secreţia şi evacuarea bilei, regenerarea celulei hepatice, accelerează tranzitul intestinal încetinit şi determină simultan îmbunătăţirea activităţii nervoase, fiind una dintre cele mai valoroase plante antipsihotice. Este deopotrivă o plantă de întreţinere şi pentru tratament, fiind utilă în boli din cele mai diverse, deoarece în afară de afectul său benefic asupra digestiei are şi efecte dezintoxicante remarcabile. Un fapt mai puţin cunoscut este că plantele depurative (cele care mobilizează toxinele din ţesuturi şi ajută la eliminarea lor prin urină, fecale, transpiraţie) au doar jumătate din eficienţă dacă nu sunt folosite împreună cu cele amare, care drenează ficatul şi bila, măresc peristaltismul intestinal, pregătesc şi mobilizează întregul organism pentru a face faţă cu succes dezintoxicării. Să cunoaştem în continuare efectele acestei plante amare deosebit de eficiente care este gentiana:
ACŢIUNI:
INTERN: antidepresiv puternic, antipsihotic bun, antigripal puternic (potrivit mai ales structurilor supraponderale), antihemoragic slab, antimalaric bun, coleretic puternic, colagog puternic, favorizează asimilaţia, tonic amar puternic, tonic digestiv puternic, tonic hepatic puternic, tonic general bun, febrifug bun, depurativ mediu.
INDICAŢII:
INTERN:
· hepatită acută de toate tipurile, hepatită cronică, ciroză în fază incipientă - se administrează sub formă de pulbere, pentru perioade lungi de timp (6-8 luni). în cazurile grave se va asocia şi cu alte plante
cu efecte reglatoare şi tonice asupra ficatului.
· diskinezie biliară, colecistită, dispepsie - sub formă de pulbere, administrată constant de 3 ori pe zi, la 2 oreVlupă mesele principale.
· digestie dificilă, dispepsii frecvente, absenţa poftei de mâncare (mai ales la convalescenţi) - un vârf de cuţit de pulbere se administrează cu un sfert de oră înainte de fiecare masă.
· asimilaţie deficitară, sindrom de malabsorbţie - se administrează sub formă de pulbere.
· hipocalcemie, hipomagnezie şi anemie feriprivă - pulbere. Are efect extrem de benefic asupra asimilaţiei Se combină cu coada calului (Equisetum arvense) şi urzică (Urtica dioica).
· gripă, stări febrile, convalescenţă - pulbere. în gripă, jumătate de linguriţă luată de 34 ori pe zi are efect de reducere a febrei, eliminare a senzaţiei de moleşeală, mobilizare a resurselor organismului pentru a lupta cu boala.
· malarie (adjuvant) - pulbere (cele mai puternice efecte se obţin prin asociere cu scoarţă de chinină).
· depresie, stări de melancolie la persoane supraponderale, isterie, adjuvant în sindromul discordant - pulbere administrată de 4 ori pe zi, Ia aceleaşi ore, în cure de câte o lună cu pauză de 2 săptămâni, atât cât este necesar. în medicina populară din zona Maramureşului este cunoscută o licoare (macerat la rece) făcută din genţiană şi angelică (Angelica archangelica) în proporţii egale, care alungă gândurile negre, vindecă „veninul la inimă", fereşte de întristare şi nebunie. Ştiinţific s-a constatat că uleiul volatil şi furanocumarinele din angelică într-adevăr au un efect echilibrant psihic, în timp ce alcaloidul genţianină din rădăcinile de genţiană acţionează direct la nivelul creierului, având efecte antidepresive.
· hernie inghinală - pulbere în tratament de lungă durată. Are efect de tonifiere a ţesuturilor. Extrem de eficientă este o combinaţie de pulberi din genţiană, ciurul zânelor (Carlina acaulis), salvie (Salvia officinalis) şi angelică (Angelica archangelicâ) în părţi egale.
MOD DE PREPARARE ŞI ADMINISTRARE:
PULBEREA - planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea după care se cerne prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Se poate mânca după minim 30 de minute de la administrare. Pulberea nu se păstrează mai mult de 10 zile, deoarece i se alterează proprietăţile.
MACERATUL LA RECE - se prepară din o linguriţă de pulbere lăsată să macereze la temperatura camerei într-un pahar (200 ml) de apă. Timpul de macerare, la temperatura camerei, este de 6 ore. După macerare se
filtrează şi se bea pe stomacul gol, cu 20 de minute înainte de a mânca. Se consumă 2-3 căni cu macerat pe zi.
OBSERVAŢII:
· în tratamentul bolilor grave, în special în boala canceroasă, unde de regulă apare inapetenţa, astenia şi depresia, genţiana este un adjuvant foarte valoros. Ea ajută Ia redobândirea poftei de mâncare, la mărirea puterii de digestie, la restabilirea moralului, la recăpătarea dorinţei de a trăi. Deasemenea, este foarte valoroasă în stările de convalescenţă pentru aceleaşi proprietăţi.
· în orice fel de intoxicaţie pulberea de genţiana asociată cu cea a unor plante depurative, cum ar fi iarba de trei fraţi pătaţi (Viola tricolor) sau boabele de ienupăr (Juniperus communis), are efecte curative extrem de puternice.
· Genţiana este foarte utilă pentru tratarea bolilor produse de intoxicaţia şi abuzul de medicamente chimioterapice, ajutând la combaterea efectelor nocive ale acestora.
CONTRAINDICAŢII:
Nu se cunosc.

UN CAZ CONCLUDENT:
A.L., 54 ani, profesor, Vatra Dornei - tulburări hepatice, Intoxicaţie ca urmare a folosirii excesive a medicamentelor
"A.L. era şi este o mare admiratoare a tot ceea ce înseamnă modalităţi de tratament naturiste. Avea, deasemenea, o înclinaţie cu totul specială în a experimenta tot soiul de medicamente şi remedii miraculoase mai mult sau mai puţin naturale. Odată cu înaintarea în vârstă, „ajutată" şi de nişte injecpi cu corticoizi făcute de un medicşarlatan care pretindea că face tratamente naturiste şi administra de fapt pe ascuns medicamente din cele mai dure pe pacienţii sai dezorientaţi, căpătase vreo zece-cincisprezece kilograme în plus, precum şi o stare de moleşeală cu care nu şe împăca deloc. Tocmai de aceea a început să experimenteze tot soiul de regimuri şi medicamente de slăbit, unele dintre ele chimice şi dure ca efecte. După vreo doi ani de strădanii, efectele au apărut brusc: în trei luni a slăbit vreo douăzeci de kilograme şi în continuare apetitul se menţinea la cote minime. O vreme a fost încântată de această nouă situaţie şi se mândrea cu lipsa de poftă de mâncare, precum şi cu supleţea sa, care de fapt devenise cu adevărat slăbiciune. Cele mai dramatic însă a fost când şi-a dat seama că nu mai putea pune nici un kilogram la loc, că sistemul imunitar era slăbit, în timp ce ficatul dădea semne clare de oboseală. Mai rău, nu se mai putea concentra asupra muncii sale şi era tot mai îngrijorată de starea sa de surescitare mentală, pe care nu o avusese până atunci. Sincer să fiu, fiindu-i un prieten destul de apropiat, aş fi vrut să o ajut, dar mi se părea imposibil, cu atât mai mult cu cât datorită obiceiului său de a adopta foarte multe tratamente în acelaşi timp, era foarte dificil de aplicat o terapie coerentă şi de durată.
Cel mai important era acum să-şi recapete apetitul normal, să-şi rezolve problemele hepatice şi, mai ales, să-şi recapete vitalitatea pierdută. Soluţia a venit de la o vindecătoare populară din Maramureş, al cărei nume exact din păcate nu-l ştiu, pe care a întâlnit-o într-o excursie şi care i-a recomandat un macerat la rece de genţiană, din care să bea câte jumătate de litru pe parcursul unei zile. După două săptămâni de tratament, deşi nu se vedeau schimbări fizice clare, se simţea că are o vitalitate mai mare, pofta de mâncare îi crescuse, iar îngrijorătoarele probleme hepatice dispăruseră. După o lună de tratament, deja reuşise să capete două kilograme în greutate, dobândise o anumită stabilitate psihică şi îşi recăpătase în bună măsură puterea de muncă. în prezent recurge în cure de câte o săptămână la remediul adus din Maramureş, care îi redă la nevoie pofta de mâncare şi un anumit tonus interior, ajutând-o şi pentru menpnerea sănătăţii ficatului şi mărirea puterii de digestie. Fără doar şi poate că genţiană este unul din cele mai bune tonice amare şi drenoare dintre plantele de la noi, reuşind să repare şi acolo unde noi oamenii, în inconştienţa noastră, am stricat "

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu