CRUŞINUL


Puterea curativă a cruşinului - un arbust înalt de până la 5 metri, care creşte prin pădurile noastre de foioase - este concentrată mai ales în scoarţa de pe ramuri. Aceasta este printre cei mai puternici drenori cunoscuţi în terapia cu plante, acţiunea sa cea mai importantă fiind aceea laxativ-purgativă, intensitatea acesteia fiind dată de doză. Datorită efectului său drenor este folosit într-o listă impresionantă de boli produse de intoxicarea lentă a organismului şi de perturbarea proceselor naturale de eliminare. Cruşinul este deopotrivă eficient îri bolile alergice şi cele autoimune, în tratarea parazitozelor intestinale şi a dermatozelor grave, a hemoroizilor şi a bolii canceroase. Este deasemenea o plantă redutabilă atunci când este folosită în cura de slăbire.
ACŢIUNI:
INTERN: laxativ bun (în doze mici-medii: 1-3 grame pe zi), purgativ foarte puternic (în doze mari: peste 4 grame pe zi), colagog bun (stimulează secreţia bilei), coleretic bun (stimulează contracţia vezicii biliare şi evacuarea bilei în intestin), creşte considerabil peristaltismul intestinal.
INDICAŢII:
INTERN:
· constipaţie acută şi constipaţie cronică - decoct combinat din care se administrează o jumătate de cană până la o cană pe zi. în cazul unor constipaţii cronice rezistente la tratament planta se va utiliza sub
formă de pulbere, în amestec cu boabe de coriandru (pentru diminuarea producerii de gaze sau colici intestinale) şi părţi aeriene de volbură (cunoscută deasemenea sub numele de rochiţa-rândunicii - Convolvulus arvensis).
· giardia, viermi intestinali - se administrează sub formă de pulbere, în combinaţie cu pelin (Artemisia absinthuni) şi piretru (JPyrettimm cinerariaefolium). Pulbeţile din cele trei plante se amestecă în proporţii egale şi se administrează câte o linguriţă de amestec de 2-3 ori pe zi. Un astfel de tratament este bine să fie realizat pentru o perioadă de minim o lună. în cazurile de giardia, se vor face cure de 3 săptămâni, cu 2 săptămâni pauză, până la completa vindecare.
· fiere leneşă - pulbere din scoarţă. Se administrează o jumătate de linguriţă, dimineaţa şi seara, în asociere cu câte jumătate de linguriţă de anghinare {Cynara scolymus).
· boli de piele asociate cu constipaţia (acnee, eczemă alergică, infecţii trenante, psoriazis) - decoctul combinat de cruşin se asociază foarte bine în aceste cazuri cu maceratul din trei fraţi pătaţi {Viola tricolor). Efectele benefice asupra pielii se pot remarca destul de repede, ca urmare a debarasării organismului de acumulările toxice din colon şi de la nivelul sângelui. Pentru obţinerea unor rezultate durabile este indicat să se realizeze pe întreaga durată a tratamentului cu plante un regim alimentar bazat în mare proporţie pe legume, fructe şi verdeţuri, reducând sau eliminând chiar complet carnea pentru o perioadă de timp.
· aspect încărcat al pielii, în special al tenului - pulbere, în doze mici (1/2 linguriţă de 1-2 ori pe zi).
· hemoroizi, varice - pulbere. Este foarte eficientă mai ales pentru persoanele sedentare, obeze precum şi în cazurile asociate cu constipaţie. Se combină foarte bine în aceste cazuri cu salvie {Salvia officinalis) şi coada calului {Equisetum arvense). Se foloseşte în cure de lungă durată, asociat cu o alimentaţie bogată în legume şi fructe crude.
· reumatism - decoct combinat Determină mobilizarea acumulărilor nocive din ţesuturi, elimină constipaţia şi favorizează foarte mult acţiunea terapeutică a remediilor antireumatice.
· îngrăşare, obezitate - decoct combinat Nu se foloseşte pentru perioade de timp mai lungi de 2-3 săptămâni fără a face o pauză de minim 1 săptămână. Se asociază de obicei şi cu alte plante eficiente în curele de slăbire: păpădie {Taraxacum officinalis), anghinare {Cynara scolymus), flori de soc {Sambucus nigra).
· dureri de cap, migrenă însoţită de constipaţie - pulbere.
· adjuvant în boala canceroasă (atunci când este însoţită de constipaţie), în alergie şi în boli autoimune, în hepatită (inclusiv formele virale) şi în sechele post-hepatice - pulbere, în asociere cu alte plante, specifice tratării acestor afecţiuni.
MOD DE PREPARARE ŞI ADMINISTRARE;
PULBEREA (obţinută prin măcinarea fină cu râşniţa electrică de cafea) - se ia 1/2-1 linguriţă rasă (se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute) apoi se înghite cu puţină apă. De obicei cruşinul se combină în proporţii egale cu pulberea de fenicul (Foeniculum vulgare) contra balonării şi cu cea de nalbă (Malva glabră) pentru a nu irita colonul. Tratamentul se face de 1-2 ori pe zi, pe stomacul gol.
DECOCTUL COMBINAT - o linguriţă de pulbere de cruşin, o linguriţă de pulbere de rădăcină tătăneasă şi un vârf de cuţit de pulbere de cuişoare (Eugenia caryophyllata) se lasă la macerat într-o jumătate de cană de apă de seara până dimineaţa, după care se filtrează. Planta rămasă după filtrare se fierbe 10 minute, după care lasă la răcit şi se filtrează. Se combină maceratul cu decoctul răcit Se beau 1-2 căni pe zi.
PRECAUŢII:
Decoctul clasic de cruşin, fără o macerare la rece în prealabil este foarte iritativ pentru stomac şi colon şi dă adesea balonare şi colici abdominale violente. Din acest motiv este extrem de important: să-l folosiţi sub formă de pulbere sau decoct combinat 2. Să-l combinaţi cu plantele emoliente şi carminative menţionate anterior: fenicul (Foeniculum vulgare), nalbă (Malva glabra).
CONTRAINDICAŢII:
Diaree, diaree cronică, colon extrem de iritabil, intervenţii chirurgicale recente pe intestinul gros sau pe zona ano-rectală.
OBSERVAŢII:
· Este bine de ştiut că de regulă efectele laxative cele mai puternice ale cruşinului apar la 8-10 ore de la administrare;
· În tratarea constipaţiei, mai ales Ia persoanele sedentare, cu digestia mai „leneşă", este foarte utilă asocierea cruşinului cu plante amare, care-i vor amplifica mult, efectul şi vor contribui la despovărarea intestinului gros şi tubului digestiv de toxine. Plante amare care se combină excelent cu cruşinul sunt: anghinarea (Cynara scolymus), genţiana (Gentiana lutea) şi ţintaura (Centaurium umbellatum). Această asociere este extrem de valoroasă şi în tratamentul hepatitei, cirozei, afecţiunilor vezicii biliare, infecţiilor cu protozoarul Giardia lambria;
· În bolile de piele, cancer, reumatism, gută - efectul de dezintoxicare va fi mult amplificat prin asocierea cu plante depurative cum ar fi partea aeriană a plantei trei fraţi pătaţi (Viola tricolor), florile de soc (Sambucus nigra), seminţele de fenicul (Foeniculum vulgare).
· Studiile realizate asupra seminţelor de cruşin au arătat existenţa în acestea a unor substanţe cu puternice proprietăţi antileucemice. Aceasta explică într-o anumită măsură de ce planta era recomandată în popor atât în Anglia cât şi în Statele Unite pentru tratarea diferitelor tipuri de cancer. S-a constatat, deasemenea, că efectele anticanceroase ale seminţelor apar numai la anumite moduri de extragere a principiilor active, sau atunci când sunt folosite ca atare (numai sub supraveghere adecvată, datorită efectelor intense pe care le declanşează).
UN CAZ CONCLUDENT:
M.A23 ani, studentă, Braşov - chist ovarian bilateral şi tulburări hormonale produse de tratamentul abuziv cu anticoncepţionale
"Cu cinci ani în urmă, la numai 18 ani, m-am confruntat cu probleme de sănătate majore. Totul a pornit de la nişte tulburări de ciclu menstrual: sângerări abundente, însoţite de dureri foarte puternice de ovare, care nu cedau nici după 10 zile. Am ajuns la consult, mi s-a făcut un ecograf, depistându-se chisturi la ambele ovare. Medicul a zis că este posibil ca ele să fie eliminate pe cale naturală, fără operaţie şi mi-a spus că esenpală este reglarea activităţii hormonale, prescriindu-mi nişte anticoncepţionale.
Din nefericire după câteva luni acestea încă nu-şi făcuseră efectul, mă simţeam tot mai rău, iar unul din chisturi crescuse ca dimensiuni în loc să fie eliminat. Am fost atunci la alt medic, care mi-a schimbat tratamentul, dar fără rezultat Cât despre starea mea, după doi ani de tratamente: nu mă mai recunoşteam. Din cauza pastilelor cu efect hormonal mă îngrăşasem aproape 10 kilograme şi căpătasem un aspect pufos, chipul meu având la nici 21 de ani un aspect buhăit. Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, începuse să-mi crească păr pe anumite zone ale corpului (eu fiind blond-şatenă nu aveam decât foarte pupne pilozităţi), cât despre starea mea psihică: plângeam tot timpul şi nu mai aveam aproape deloc încredere în mine. Mă simţeam (şi probabil chiar eram) urâtă şi nu mai voiam nimic altceva decât să nu mai sufăr fizic, chiar dacă aspectul meu era mai puţin agreabil.
Ca tratament naturist pentru chisturile ovariene am primit nişte remedii pe bază de muguri de zmeur şi de coacăz negru (maceraţi într-un amestec de glicerina şi alcool), la care s-a adăugat iarbă crepşoară (Alchemilla vulgaris n.a.) sub formă de pulbere - câte 4 grame pe zi. Terapeutul naturist care m-a analizat, mi-a mai spus că toate tulburările mele se datorează unei deficienţe de eliminare. Mai exact, constipaţia de care sufeream de când eram mică generase blocaje în lanţ în corpul meu, afectând în cele din urmă activitatea hormonală şi generând multe din simptomele majore cu care mă confruntam de vreo 2 ani. Interesant a fost faptul că acest om mi-a arătat după mai multe discutii că deficienţa de eliminare fizică cu care mă confruntam, avea un corespondent şi la nivel psihic, eu fiind într-adevăr un om introvertit, care tine toate supărările în el şi evită să se manifeste deschis şi să le elimine. Din nefericire, după vreo lună şi jumătate de tratament cu plantele reglatoare hormonale menţionate şi cu laxative uşoare (miere, ceai laxativ plafar, tărâţă) starea mea de sănătate nu se îmbunătăpse deloc.
Cel care mă trata era un pic derutat - el spunea că plantele reglatoare hormonale pe care le folosise nu dăduseră greş aproape niciodată. După ceva timp de gândire mi-a spus că nu accentuase suficient tratamentul pentru rezolvarea constipâţiei şi că aceasta era cheia reuşitei. Mi-a recomandat să beau zilnic o cană de decoct combinat de cruşin (o linguriţă la cană) în care să pun câte o linguriţă de tinctură de fenicul (Foeniculum vulgare n.a.), anghinare (Cynara scolymus n.a.) şi muşeţel (Matricaria chammomilla n.a.). într-adevăr, am simţit din plin efectele acestui tratament, care în două sâptămâni a generat schimbări majore. Mai întâi am început să ies la toaletă de câte 2-3 ori pe zi. Apoi, pe fondul eliminării intense, au început pur fi simplu să mi se schimbe trăsăturile feţei care sa „dezumflat" ca prin farmec în două săptămâni, astfel încât cunoştinţele cu care mă întâlneam erau uimite. Se pare că în sfârşit fusese creat şi terenul de acţiune pentru plantele reglatoare hormonale, al căror prim efect a fost că mi-au regularizat ciclul menstrual, au redus hemoragia şi durerile. Analizele făcute lunar la ecograf au arătat cum chisturile au început să scadă lent, pentru ca după aproape 8 luni să dispară fără urmă.
Interesant este că într-o perioadă în care m-am confruntat cu un stres crescut şi a apărut iar constipatia, s-au redeclanşat foarte rapid problemele de sănătate pe care le avusesem anterior. Din fericire ştiam deja lecţia, aşa că am făcut o nouă cură cu decoct combinat de cruşin (o plantă pe care, în ciuda gustului său îngrozitor, o iubesc), am ţinut o cură lactovegetariană cu crudităţi, iar tulburările de ciclu au dispărut ca prin farmec.
Recomandând tratamentul acesta simplu cu cruşin şi dietă vegetariană unor prietene de-ale mele care sufereau deasemenea de constipape şi aveau şi alte probleme de sănătate, care aparent nu aveau legătură cu procesele de eliminare (obezitate, acnee, hirsutism, lipsă de calciu şi magneziu), am remarcat aceeaşi rezolvare „ca prin farmec" a acestor probleme, fără alte intervenţii.''

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu