luni, 25 martie 2013

GHIMPELE




Ghimpele este o plantă cu o capacitate de adaptare impresionantă, care rezistă deopotrivă la secetă, vânturi puternice şi la temperaturi scăzute. Este răspândită pe o arie geografică foarte întinsă - din Africa de Nord şi până în Europa şi Asia. Calitatea sa excepţională, care a scos-o din anonimat, este aceea de a vindeca extraordinar de rapid bolile prostatei, în special adenomul de prostată.
Efectele sale farmaceutice sunt însă mult mai complexe, enumerările care urmează fiind incomplete, alte cercetări fiind în curs de desfăşurare.

ACŢIUNI
INTERN: antiinflamator general mediu, antiinflamator al prostatei puternic, antiseptic mediu (acţionează mai ales asupra colibacililor şi asupra Proteus vulgaris), antitumoral mediu, diuretic puternic, favorizează sfărâmarea şi eliminarea calculilor biliari, febrifug bun.

INDICAŢII
Intern:
  • prostată şi adenom de prostată - infuzie combinată;
  • nefrită, cistită (mai ales cele colibacilare şi cu Proteus vulgaris), litiază renală - infuzie combinată. Efecte mai puternice se obţin prin asociere cu tinctura de ienupăr;
  • cancer genital şi de prostată (adjuvant) - pulbere;
  • afecţiuni febrile - infuzie combinată. Efectul este mai puternic dacă se combină în proporţie egală cu Mentă (Mentha viridis;
  • adjuvant în turbare şi holeră - pulbere;- hipertiroidie (adjuvant) - pulbere;
  • litiază biliară (mai ales micro-litiază) - se asociază în proporţii egale cu Anghinare (Cinara scolymus) şi frunze de mesteacăn (Betula alba). Se ia o linguriţă de pulbere din acest amestec de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.
MOD DE PREPARARE ŞI ADMINISTRARE
  • Pulberea - planta se macinã fin cu râşniţa electricã de cafea dupã care se cerne prin sita pentru fãinã albã. Se ia, de regulã, o linguriţã rasã de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbã vreme de 10-15 minute, dupã care se înghite cu apã. Pulberea nu se pãstreazã mai mult de 10 zile, deoarece i se altereazã proprietãţile.
  • Infuzia combinatã - 1 linguriţă de părţi aeriene uscate şi mărunţite se lasã la înmuiat într-o jumãtate de canã de apã de seara pânã dimineaţa, când se filtreazã; maceratul se pãstreazã, iar pulberea rãmasã se opãreşte cu o jumãtate de canã de apã, după care se lasă la infuzat o jumătate de oră, se filtreză şi se lasã la rãcit; se combinã cele douã extracte. Se consumă 2 - 3 cãni pe zi, pe stomacul gol.
OBSERVAŢII:
În hipertensiune şi în boli în care aportul masiv de lichide este contraindicat se recomandă pulberea de ghimpe în locul infuziei combinate.

CONTRAINDICAŢII:
Nu se cunosc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu